ВЛАДИKА ЈОАНKИЈЕ: Црна Гора помаже Албанцима да припоје Косово Великој Албанији

Поделите:

“О томе се ради, драга браћо и сестре, јер заједно раде, видимо то лепо”, рекао је владика Јоаникије
Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије рекао је да је црногорски Нацрт закона о слободи вероисповијести или уверења и правном положају верских заједница покушај да се направи преседан како би онда, по истом том моделу, на Kосову и Метохији српске светиње биле узете и преписане на “Велику Албанију”.

Владика Јоаникије је током јучерашње Архијерејске литургије коју је служио у цркви Свете Тројице у селу Полице код Берана рекао да је циљ да се направи преседан, па да Хашим Тачи и Харадинај, по истом моделу узму све српске светиње и препишу их на “Велику Албанију”.

“О томе се ради, драга браћо и сестре, јер заједно раде, видимо то лепо”, рекао је владика Јоаникије

Додао је да је спреман да за те речи одговара свуда и на сваком месту. “И ако нисам у праву, хоћу да одговарам за ове моје речи”, поручио је владика.

Навео је да смо чували веру и у временима мира и у временима рата.

“И у тешким временима ропства под Турцима одржали смо нашу веру и наше светиње. Иако су многе светиње рушене, као ова што је некада рушена, оне су опет васкрсавале јер се ми њих никада нисмо одрекли. Тако и у ово наше време имамо грдно искушење са нашим властима које хоће да отму од Цркве оно што је Божје. Хоће оно што је Богу посвећено да препишу на државу. А онај ко ти узима храм, ко ти узима црквену земљу, црквено имање, оно што је Богу посвећено, тај врши најгрубљи напад на веру, најгрубљи, најопаснији напад на завете предака, на нашу част и на наш образ”, објаснио је владика Јоаникије.

Ово што се догађа сада, нагласио је Епископ будимљанско-никшићки, није само отимачина храмова и црквених здања и имања, него је – удар на православље.

“Онај ко хоће да ти узме храм, он хоће да те понизи и да те учини робом у твојој земљи, у твојој држави за коју су наши преци крв пролевали. Не можемо то дозволити никоме. Није храм моја прћија, нити је било кога другога, него је Божје и црквено власништво. То што је Божје, не сме бити људско. Наши преци, када су градили храмове, нису их посвећивали ниједној држави, ниједној власти, ниједном режиму, него су их посвећивали Богу”, нагласио је Владика Јоаникије.

Рекао је да је “наша вера света и чиста, беспрекорна и светла, пуна истине, правде и љубави, доброте и милости и пожртвовања”.

“Није наша вера ни политика нити било која идеологија, нити било које учење овога света, него је наша вера живи живот, жива вера, жива истина, жива правда. И зато је тако света, и зато је тако љубимо. И зато смо јој толико одани”, поручио је епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here