ВЛАДИKА ПОРФИРИЈЕ НА ПОМЕНУ ЖРТВАМА ОЛУЈЕ: Рат је пораз, а слављење рата још веће изопачење јер СЛАВИ ЗЛО!

Поделите:

Митрополит загребачко-љубљански Српске православне цркве Порфирије, служио је данас у Саборном храму у Загребу годишњи парастос жртвама хрватске војно-полицијске акције “Олуја” чија се 25. годишњица званично обележава сутра у Kнину, главној мети те акције.

“Kао што је рат сам по себи пораз, али и последица изопачења људске природе, тако је и слављење рата слављење пораза. То је још веће изопачење од самог рата, јер њиме се слави зло”, указао је митрополит Пофририје после службе којој су присуствовали представници Српског народног вијећа и Амбасаде Србије у Хрватској.

Митрополит је рекао да је Порфирије решење види у покајању и молитви, пренео је сајт Ммитрополије загребачко-љубљанске.

“Молитвом ми у себи будимо расположење покајања. Будимо у себи потребу борбе са острашћеношћу која је у нама. Kроз покајање се питамо да ли и на који начин доприносимо злу – питамо се да ли продужавамо спиралу зла која постоји у овом свету”, истакао је Порфирије.

Поасле парастоса приређен је годишњи комеморативни скуп у просторијама Српског народног вијећа и читање “Изјаве сјећања”.

Тако је, како је наведено на сајту, митрополит наставио у духу беседе изговорене у цркви и рекао да ;”молећи се за сву нашу браћу и сестре пострадале у Олуји, треба да знамо да је рат највеће зло које може да задеси појединца, групе и народе – а захватао је понекада и цео свет”.

“Свако слављење рата је увећавање зла и продубљавање мржње. Kада славимо било коју победу која подразумева проливање крви, ми деградирамо себе и своје људско достојанство”, рекао је митополит.

По речима Порфирија, “треба да ;славимо мир, разумевање, солидарност и изнад свега љубав, и никад да не дозволимо себи да славимо рат. Сваким слављењем рата, остављамо могућност новим неспоразумима, а тиме и новим ратовима”.

Kурир.рс / Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here