ВЛАДИКЕ НА САБОРУ ИСКАЗАЛИ ДУБОКУ ПОВРЕЂЕНОСТ НАЧИНОМ НА КОЈИ РТС ПРИКАЗУЈЕ СВЕТЕ СРБЕ У СЕРИЈИ „НЕМАЊИЋИ“

Поделите:

Током јучерашњег заседања Светог архијерејског Сабора СПЦ у склопу расправе о раду Синода и епархија, више епископа је указало да су им се бројни верници што усмено, што писмено жалили на бројна светогрђа у серији „Немањићи“ РТС-а. И саме владике се осећају дубоко повређени начином на који су приказани Свети Симеон Мироточиви и Стефан Првовенчани, а посебно Свети Сава Српски.

Било је речи о томе да ли се у овом „најгорем екранизовању нашег средњег века“ (др А. Раковић) испољило, поред дилетантизма, и свесно изругивање Светим Србима. У сваком случају ради се о недопустивом вређању верских осећања српског православног народа. Речено је да је овакво приказивање наше историје на јавном сервису васпитно погубно.

Старије владике су указивале да такав медијски терор над верским осећањима није постојао ни у доба атеистичке власти. Владике из дијаспоре су посебно истицали констернираност наших људи у свету који су гледали серију „Немањићи – рађање краљевине“.

Сабор СПЦ: Главна тема КОСОВО, затим кадрови, а промена УСТАВА можда следеће године!

Закључено је да се верујући народ упућује на јединство у очувању достојанства наше историје, јер народ који не поштује своју прошлост, губи духовне оријентире у садашњости и будућности.

Биће затражено да се ова серија више не репризира у ударним терминима.

Екипа Видовдана

Поделите:

3 Коментари

  1. Drage moje Vladike sve vas boli sem gupitka Kosova i Metohije sa svim manastirima.Maksimum sto ste ucinili da umirite savest je saopstenje sa kojim Vucic brise ,,,,,Zar je to maksimum od Vas narod ocekuje vise?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here