Vladimir Prebiračević: Kraš na meti velikosrpske agresije?

Podelite:

Nebojši Šaranoviću nije pošlo za rukom da kupi kompaniju Kraš, prenose mediji u regionu. Od nedavno, upravljačka prava Kraša poseduju vlasnici mesne industrije, braća Pivac, koja su to stekli kupovinom kontrolnog paketa akcija. Tvrdi se kako je srpski biznismen pokušao agresivnom kampanjom da dođe do upravljačkih prava u Krašu. Ipak, to mu na kraju nije uspelo usled nezapamćene medijske hajke koja je vođena protiv jednog Srbina koji će se, eto zamislite, drznuo da dođe u posed hrvatske konditorske kompanije, a tako i do omiljenog hrvatskog slatkiša. Sve to dovoljno govori o Hrvatima , ali i o Hrvatskoj kao državi.

Prisetimo se samo one histerije kada je otkriveno da se u paketićima za decu koje deli predsednica Hrvatske nalaze i čokoladice iz Srbije. To je bila bruka i poniženje koju prosečni Hrvat nije mogao nikako da podnese. Očito je da se srpske čokolade i ćirilica nalaze na spisku velikosrpskih težnji prema Hrvatskoj.

Kad se sve ovo prethodno uzme u obzir, onda i Kolindino obraćanje u Poljskoj na ceremoniji obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata dobija na smislu, a gde, s obzirom na prisutne zvanice, nije bilo baš najjasnije ko je u ratu bio na pravoj a ko na pogrešnoj strani. Izgleda da to nikome više nije ni važno.

Podsećanja radi, hrvatska predsednica je tom priliko izjavila kako su Hrvati dali najveći doprinos antifašističkoj borbi. Naravno da ovakva neistina i grubo nepoštovanje tekovina antifašističke borbe može može lako da prođe u situaciji kada na pomenuto obeležavanje nisu bile pozvane dve sile pobednice, Rusija i Srbija, koje su za pobedu u Drugom svetskom ratu procentualno dale najviše žrtava.

Histerija Hrvatske, zemlje koja je članica EU i koja bi trebalo da baštini evropske vrednosti, na pomen Srba i srpskog, je naprosto neverovatna. S obzirom na to da mi nismo u EU i da je sada manje-više izvesno da skoro nećemo postati njen deo, moguće je da ne razumemo evropske procese i činjenicu zašto neki Srbin ne bi mogao postati vlasnikom jedne velike hrvatske kompanije.  S druge strane, niko kod nas nije pravio problem zbog činjenice da desetine hrvatskih kompanija nesmetano posluju u Srbiji zgrčući srpski novac. Hrvati očito da nisu gadljivi na srpski dinar.

Ispade tako da su danas za prosečnog Hrvata ćirilična i čokoladna tabla najveći hrvatski problemi. Pitam se samo da li se prosečni Hrvat uvredio na onu odzvanjajuću Kolindinu izjavu u Poljskoj o antifašističkom doprinosu Hrvatske. Ili je pak prošla nezapaženo i neshvaćeno s obzirom na to da je nadaleko poznato da Hrvati i nisu neki borci, možda više lovci na stare i bespomoćne, goloruke, žene i decu. U poslednje vreme i na table, kako na ćirilične, tako i na one podjednako velikosrpske – čokoladne.

srpskaanalitika.rs

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here