Владо Георгиев: Kреатори јавног живота у Србији не знају ништа о култури, они би и у Лувру направили шатор

Поделите:

Политика је увек улазила у све поре, само никада оволико и на овај начин. Било је неког реда и поштовале су се вредности. Данашња гарнитура шахиста на власти обожава да својата и загрли свакога ко их јавно велича и подржава, испричао је Владо Георгиев у интервјуу за портал Директно.

“И мени се дешавало да ми отворено забрањују концерте и у Србији и Црној Гори. То се и даље дешава. Ја сам класична жртва нечије аутоцензуре”, рекао је Георгиев.

Он је причао и о улози културе и некултуре у данашњем српском друштву.

“Опште је познато да амбијент, у овом случају јавни и културни живот, креирају неки људи по личним афинитетима. У овом случају, креатори су врло спорни људи за које је култура непознаница, као и уметност. Њима то смета. Они о томе ништа не знају. Сфера њиховог интересовања не пребацује даље од стадиона, реновирања и реконструкција… Они би и у Лувру направили шатор. Док се људи масовно одсељавају, док остајемо без људи који су заиста неке величине, док одлазе лекари, интелектуалци, позитивци и грађани, ова екипа ужива у њима све слободнијој, нама све јаднијој и окупираној земљи”, рекао је Георгиев за Директно.

Kантаутор подсећа да је и Черчил у тренутку када је беснео Други светски рат подигао буџет за културу уз објашњење да ако култура нестане, неће имати шта да бране.

“Ова власт ниподаштава културу како би бранила ријалити суб-некултуру”, закључио је Георгиев

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here