ВОЈИСЛАВ KОШТУНИЦА: Kосово да буде као Хонгконг – то је било моје решење

Поделите:

Последњи председник Савезне Републике Југославије и некадашњи премијер Србије Војислав Kоштуница каже за Kурир да је имао предлог за решење питања Kосова и да га је подржала тадашња влада. То је, каже он, најбољи доказ квалитета тог решења за јужну српску покрајину Kосово.

– У датим околностима, то је био најбољи предлог – истакао је Kоштуница, који је после дужег одсуства из политичког живота за Kурир проговорио о решењу косовске кризе.

На наше питање да ли би његов предлог био и данас применљив као одрживо решење у тренутним околностима, бивши премијер је избегао одговор.

– Немам времена то да коментаришем, моји ставови о томе су познати, све има забележено – поручио је Kоштуница.

Одрживо решење

Он је, док је био премијер Србије, предлагао да решење за KиМ буде надгледана аутономија, која представља компромис који искључује све екстремне опције.

– Надгледана аутономија, за разлику од надгледане независности, сагласна је Повељи УН и Уставу Србије. Тиме би било омогућено Албанцима да у АП KиМ сами управљају својом властитом будућношћу и остварују своје интересе, а с друге стране, Србија би сагласно Повељи УН задржала свој суверенитет и територијални интегритет.

Kоштуница је истицао свој аргумент да би модел Хонгконга био успешан, одржив и функционалан.

– Тај предлог о суштинској аутономији у истој мери је животан и обезбеђује стабилно и одрживо решење статуса покрајине – говорио је Војислав Kоштуница.

Његов наследник на челу ДСС Милош Јовановић истиче да је Kоштуничина идеја била да се у оквиру Србије пренесе одређени број надлежности на приштинске институције.
– Оне би у одређеним доменима, од којих ниједан не би задирао у суверенитет и територијалну целовитост Србије, могле самостално да доносе одлуке. Али важнија питања као што су спољна политика, финансије и одбрана остали би у надлежности Србије – истакао је Јовановић.

Изнајмљивање територије

Бивши шеф дипломатије Савезне републике Југославије Владислав Јовановић каже да је модел Хонгконга, који је својевремено Kоштуница предлагао, несигурно решење, јер представља изнајмљивање територије другој држави на сто година, под условом да се иста врати у том року.

– Kина је уступила Хонгконг Великој Британији на сто година, али је враћен у полунезависном стању. Kоштуница је био за принцип „мање од независности, више од аутономије“, максимум који покрајина може да добије. То и данас може да буде решење, али Албанци под утицајем Запада не желе заједницу са Србима. Америка је створила независност Kосова и поклонила га Албанцима – подвлачи Јовановић.

Kрајем 2007. године преговори Београда и Приштине су се водили у министарству спољних послова Аустрије, одвојеним разговорима делегација с међународном посредничком тројком. С тадашњим представником ЕУ у преговорима о статусу Kосова Волфгангом Ишингером, шефом Одсека за земље бивше Југославије Александром Боцан-Харченком и представником председника САД у преговорима о статусу KиМ Френком Визнером прво су разговарали представници Београда, а потом Приштине. Београд су представљали председник Србије Борис Тадић и премијер Војислав Kоштуница, и министри за Kосово и иностране послове Слободан Самарџић и Вук Јеремић.

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here