Војна индустрија и расподјела оружја у ФБиХ и Републици Српској- поређење

Поделите:

Војна индустрија у Федерацији БиХ цвјета (тако кажу извјештаји). То је тачно! Намјенска индустрија све јача на територији коју контролишу Бошњаци, наводи се у ауторском тексту Марка Ђоковића на блогу novitetinovosti.blogspot.com.

У бошњачким фабрикама намјенске индустрије (у Коњицу, Сарајеву, Горажду, Травнику, Хаџићима..) производе пјешадијско наоружање, противоклопна и минобацачка оруђа, муницију, експлозивне материје, балистичка заштитна средства, оптичка помагала, комплетну војну опрему, па чак и артиљеријско рактена оруђа. Највећи успјех њихове војне индустрије свакако јесте самоходна хаубица 155mm, (која има домет 40 км, аутоматско пуњењеод шест ракета и GPS навођење).

Средства бивше Војске Федерације БиХ, већином су оперативна (оклопна средства, артиљерија, инжињеријске машине, ракетна оруђа, средства нхбо, средства везе..) и једино недостаје већи дио транспортних точкаша (који су лако набавни), и средства противваздушне одбране, да би била комплетна jeднa Копнена војска, можда неке нове Војске ФБиХ, АРБиХ или како би се већ звала. Технички и ремонтни центри већ постоје на територији ФБиХ, што значи да је лако дорадљиво и оно што недостаје на свим овим средствима и оружју.

Треба напоменути да је 85 одсто пјешадијског наоружања ОСБиХ смјештено на територију ФБиХ. У ФБиХ има скоро три пута више магацина муниције и експлозивних материја него у Републици Српској, као и сви магацини војне опреме у власништву ОС БиХ.

А какво је стање у Републици Српској?

У Републици Српској постоји Технички ремонтни завод Братунац, као једини такав у нашем ентитету.

Већински власних овог завода је јужноафричка компанија “ELW GLOBAL”. Поред услуга ремонта оружја и опреме, у овом заводу производе и лако пјешадијско наоружање, али од скоро и у Републици Српској познато оклопно возило “ДЕСПОТ”.

Чак 99 одсто производа овог завода се извози и нико из Републике Српске не поручује као из ФБиХ да се производи и за “Недај боже”!

Техника која је насљеђена од ВРС, а у власништву је Владе Републике Српске, скоро па је пропала. Није одржавана, није оперативна и на било каквом тржиштву, може се третирати само као старо жељезо.

Свега 15 одсто пјешадијског оружја ОС БиХ се налази на територији Републике Српске и два магацина муниције и експлозивних материја. На територији Републике Српске нема већих магацина нове војне опреме у власништву ОС БиХ.

Да ли ово значи да је Република Српска безбједносно угрожена?

Извор: novitetinovosti.blogspot.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here