Војна неутралност Србије фиктивна

Поделите:

Војна неутралност Србије потпуно је фиктивна и заснована на политичким декларацијама владајућих гарнитура, оцењује Љубодраг Стојадиновић, вишедеценијски новинар и колумниста.

Kако је Стојадиновић за Данас навео Србија не може бити војно неутрална, јер својим снагама није у стању да тако нешто, уместо као потребу, дефинише као статус, па зато прича о томе представља најизраженији сукоб домаћих политичких олигархија са стварношћу.

Он објашњава да војну неутралност гарантују параметри попут целовитости територија, решеног питања граница, економске сигурности, људских слобода и војне снаге, које Србија не поседује.

“Уколико ми Kосово сматрамо делом територије, а тамо не постоји наша држава, онда ми не можемо бити војно неутрална земља. Та наша декларативна неутралност је заправо заснована само на вољи тадашње гарнитуре на челу са Kоштуницом да нашу позицију дефинише као неутралну. Ми стално трагамо или оа противницима или за савезницима и на том нивоу не можемо бити ни политички ни војно неутрални”, наглашава Стојадиновић.

Стојадиновић сматра да то што је Србија окружена земљама чланицама НАТО-а неће утицати негативно на њену позицију, независно од стратешке идеје да ли наша држава жели или не жели да и сама једног дана постане део Алијансе.

“Ако једног дана и будемо желели да се придружимо НАТО-у, питање је да ли ће они хтети да разговарају са нама, јер су ту ствари веома компликоване. Ради се, пре свега, о тешким траумама из 1999. године, и емоцијама које су још увек прилично снажне”, оценио је Стојадиновић.

Он је убеђен да Србија због чланства Црне Горе и Македоније у Алијанси неће имати проблема са тим државама, те да их може имати једино због сопствене лоше дефинисане спољне политике која је крајње шизофрена. Стојадиновић наводи да наша држава на нивоу председника државе као и министра спољних послова има шизофрену идеју да ћемо бити блиски са Русима, а да истовремено можемо у Европску унију.

“Наша позиција ни у ком случају неће зависити од комшија, већ пре свега од односа великих сила према нама и њихових интереса на Балкану, а онда од тога на који ћемо начин ми успети да препознамо наше интересе у оквиру њихових. Просто не верујем да ови који сада управљају државом имају способности да појме о чему се ради, нити политичке снаге да одаберу најбољу солуцију по нас”, сматра Стојадиновић.

Војнополитички аналитичар Владе Радуловић упозорава да многи код нас покушавају да изврну чињеницу да НАТО не притиска Србију да постане чланица Алијансе. Он тврди да Србија није војно неутрална, већ спроводи политику војне неутралности, што су два потпуно другачија концепта.

Радуловић прецизира да би стварна војна неутралност захтевала велика одрицања и озбиљна улагања у одбрамбену индустрију и оружане снаге, али пре свега враћање обавезног служења војног рока.
Аутор: Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here