Војни бескућници прете изласком на улице

Поделите:

Уколико дође до присилног исељења из Бристола без обезбеђеног адекватног смештаја, коначног решења стамбеног питања, изаћи ћемо на улице – саопштили су из Удружења војних бескућника Србије на ванредној скупштини коју су одржали данас.

Скупштина је одржана поводом истека рока од 15 дана које им је Министарство одбране дало да се иселе из некадашњег војног хотела Бристол.

– На главном одбору донели смо одлуку да уколико буде било потребно изађемо на улицу и да искажемо незадовољство што Министарство одбране не решава наше стамбено питање – истакао је Владо Ђукић, председник Удружења војних бескућника и пензионисани пилот. Kако каже, удружењу није циљ да демонстрирају против државе, власти, „Београда на води“, али уколико буду били исељени, излазиће на улице свакодневно док се њихово стамбено питање не реши. Он додаје да је употреба силе далеко иза њих и да ово питање мора да се реши на нормалан начин.

– Ја сам обескућена одлуком државе која је према мени створила дужничко поверилачки однос и дужна је да ми врати стан. То пише у Уставу, у судским пресудама, а они то неће да поштују – наглашава Нада Павићевић, заменица председника Удружења, и објашњава да то удружење „брани породице а не квадрате“.

Војни бескућници су у привременом смештају у Бристолу од 1991. године. Иако је било предвиђено становање у хотелу Бристол до коначног решења стамбеног питања, одлуком државе да хотел Бристол преда инвеститору „Београду на води“, војни бескућници се исељавају без да им је трајно стамбено збрињавање обезбеђено. Иначе, како подсећају из овог удружења, Град је дао Министарству одбране станове за решавање њиховог стамбеног проблема.

Станови у домену приче

Поводом информације да је једном броју станара, који су преговарали са Министарством одбране, решено стамбено питање, Владо Ђукић коментарише да званично не постоји решење по коме је било ко на папиру добио станове. „Удружење има сазнања само од станара, на основу изјава људи који су присуствовали састанцима, да су станови обећани, али званично не постоји ни папир ни решење да је било ко добио смештај. Све је у домену прича и преговора“, каже Ђукић и додаје да им не иде у прилог то што њиховом правном заступнику није дозвољено да присуствује састанцима са Министарством. Према његовим речима, нико из Министарства их није контактирао да би их обавестио зашто су једни позвани на састанак у Министарство одбране, а други нису.

Danas

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here