Војводина никада не може бити република, а Босна би могла бити унитарна

Поделите:

Јер не може никада ноћ бити дан. Или је ноћ или је дан, не може бити обоје у исто вријеме. Сам назив “војводина” је већ одредница за тип организације неког државног ентитета и то ројалистичког типа, а ријеч “република” је нешто што је такорећи супротност ројализму. Остали већи или мањи ројалистички државни оквири су као највећи царевина, слиједи краљевина, а остали нижи облици су већ споменута војводина, грофовија итд. Војводина и Херцеговина су организацијом исте, тј. Војвода или Херцег су владари истог ранга. Судећи по Википедији и титулама владара појединих ентитета књажевина је такође истог ранга као и Војводина и Херцеговина, само се ради о руском називу за исту ствар. Дакле, Војводина и Kнежевина су истог нивоа.

Иако су данас дежурни кривци за све лоше ствари које нам се догађају и догађаће се – Тито, Република Југославија и комунисти, некада са правом, некада не, ипак ћу ризиковати па устврдити да је мало је вјероватно да је Тито имао намјеру ослабити Србију остављањем да постоји и даље Војводина као ентитет у Србији, а у оквиру Југославије. Опстанак Војводине су сигурно заговарали сами Срби због историјског наслијеђа и континуитета Војводства Србија. Јер су се ономад и Војводина и Kнежевина звале Србија, оба друштвена уређења обједињује исто име – Србија.

Данашња државна застава Србије има круну као дио државног знамења, а није ни царевина, ни краљевина, ни војводство, ни кнежевина итд. Ако је сврха државног знамења да својом симболиком представља оно на шта се односи, онда Србијом влада неки краљ или цар, а да се то још није званично објелоданило. Kако у Србији живи потомак моћне србске династије Петровића која је владала и Србијом и Црном Гором, не треба превише размишљати ко би могао бити краљ, па да Србија буде у складу са својом заставом. Такође има жив и здрав војвода који се зове Војислав и нека од њега крене династија Војиславовића и ето владара Војводини која би била у складу са својим називом.

Kада је већ споменута Херцеговина да се дохватимо и Босне. Предлажем да се напокон пређе на унитарну БиХ чему сви теже осим Срба. Али да се испоштује наша средњовјековна традиција. Да на челу државе буде бан, који би био под жупаном Србије, као ономад у доба Немањића, и да се прогласи Милорад Додик за бана и да та титула буде доживотна, али да не буде преносна на потомство. Главни град бановине да буде, што је логично, а и само име на то упућује – Банија Лука, данас погрешно називана Бања Луком. Сарајево према Банија Луци да буде као Њујорк према Вашингтону. Ето таква би унитарна БиХ била добра и мир би завладао. Не постоји џаба одавнина изрека „ … и мирна Босна “, којој ништа не фали осим мира.

Душко Бошковић, 7.3.2015

Извор: Српски Kултурни Kлуб

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here