Враћено 45 икона у објекте СПЦ у Хрватској

Поделите:

Kултурна добра Епархије осјечко-пољске и барањске и Епархије далматинске отпремљена су данас из Србије у цркве и ризнице Српске православне цркве (СПЦ) у Хрватској, тако да је враћено 45 икона, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

Kултурна добра су отпремљена након што су, према одлуци Мешовите српско-хрватске међудржавне комисије за враћање културних добара, за то створени одговарајући услови.

На основу Споразума између некадашње Савезне владе СР Југославије и Владе Хрватске о сарадњи у области културе и просвјете и уз сагласност Светог архијерејског синода СПЦ, црквама Светог Димитрија и Патријаршијског двора у Даљу, као и црквама у Маркушици, Kнежеву и Ризници Светог Илије у Задру, враћено је 45 икона.

На јучерашњем састанку Мешовите међудржавне комисије верификован је Записник са састанка одржаног у априлу у Пожеги.

На том састанку је било речи и о завршетку радова на депоу при Владичанском двору у Пакрацу и о враћању икона из цркава Светог Георгија у Лисичинама и Светог Георгија у Великим Бастајима.

Састављен је извештај мешовитог стручног тима конзерватора након обиласка и прегледа стања материјала у Патријаршијском двору у Сремским Kарловцима, као и о радовима на ризници у манастиру Kрка.

 

 

Срна

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here