ВРЕМЕ ЧУДА: Кречили капелу, на зидовима се појавиле фреске

Поделите:

У згради командног гарнизона Војске Србије у Пожаревцу испод малтера откривене су фреске после 78 година од изградње тог објекта, преносе локални медији.

Ради се о простору који дат на коришћење Војном синдикату, а коришћен је као кафетерија. Међутим, када се кренуло у реновацију простора, чекало их је невјероватно изненађење.

Испод малтера појавили су се ликови Светих Козме и Дамјана.

Зграда је, пише Бета, изграђена пред Други свјетски рат, за потребе Српске православне цркве и која је ту је требало да буде Епархијски двор. Међутим, стиже окупација и зграду заузима њемачка команда, а након ослобођења Југословенска армија.

Капела је премалтерисана још у вријеме окупације Вермахта, наводи Бета.

„Повеља од 21. августа 1939. године сведочи да је у том дому уграђен и храм посвећен светим Козми и Дамјану. Приликом реконструкције појавиле су се иконе руских уметника који су у време епископа браничевког Венијамина – осликали капелу.

Успели смо да обновимо 90 одсто светиње, али се у делу олтара још увек налазе фреске испод слоја малтера. Нисмо хтјели да их дирамо док не дођу стручњаци из Завода за заштиту споменика културе. Иконостас је такође обновљен и постављен“, казао је представник Војног синдиката Горан Марић.

Он је додао да је намјера да се просторија у потпуности прилагоди првобитној намјени, те да су добродошли сви који желе да виде фреске.

in4s.net
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here