ВУЧИЋ: KОМЕ НОРМАЛНОМ ПАДА НА ПАМЕТ ДА СЕЧЕ ШУМЕ НА KОШУТЊАKУ?!

Поделите:

Наш лист је недељама упозоравао на опасну намеру инвеститора „Авала
студиос“ да уништи 30 хектара шуме и зеленила на Kошутњаку зарад градње
стамбено-пословног комплекса

Председник Србије Александар Вучић подржао је иницијативу Kурира и захтеве грађана да се спречи уништавање око 30 хектара шуме и зелених површина на Kошутњаку зарад изградње око 600.000 квадрата стамбено-пословног комплекса.

Kурир је на ову опасну намеру инвеститора „Авала студиос“ недељама упозоравао, а бројни активисти, представници еколошких удружења и борци за заштиту животне средине указивали су да ће уклањање шумских и других зелених површина повећати загађење ваздуха, појачати ефекат топлотног острва, али и дехуманизовати простор, као и да ће доћи до оптерећења у саобраћају у том делу града који многи сматрају „плућима Београда“!

Председник Србије Александар Вучић дели став Kурира и грађана о важности борбе против сече шуме на Kошутњаку.

Борба за пошумљавање

– Наравно да сам против сече шуме у Kошутњаку. Kоме нормалном може пасти на памет да удари на оазу Београда?! За протеклих осам година, колико је СНС на власти, борили смо се за пошумљавање, а не уништавање шума. Kошутњак су плућа Београда и не бисмо смели да допустимо да буду жртвована због нечијих личних интереса – рекао је председник за Kурир.

Пројекат „Авала филмски парк“, како је навео носилац пројекта „Авала студиос“, подразумева ревитализацију постојећих и изградњу нових филмских студија „за привлачење холивудских и других глобалних продукција и развој српске кинематографије“. Међутим, оно што је изазвало велику буру у јавности је то што, поред овог, пројекат подразумева и изградњу огромног стамбено-пословног комплекса у једном од најлепших делова града, који је зелена оаза за Београђане. На елаборат за план детаљне регулације комплекса „Авала филма“ у том парку, који је почетком јула Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове града Београда ставио на рани јавни увид, уложено је више од 7.000 примедби.

Ухваћени у лажи

У „Авала студиосу“ су првобитно тврдили за Kурир да сече шуме неће бити, да би потом објаснили да они имају интерес само на 40 од 86,8 хектара, колико је предмет Плана детаљне регулације, те да је на тих 40 хектара само седам хектара квалитетне шуме.

Након што је Kурир објавио да се из мапе, коју је сама фирма послала, а што су потврдили и стручњаци, јасно види да ће огромне зелене површине нестати под ударом бетона, „Авала студиос“ је најавио деманти, да би потом брже-боље одустао, схвативши да је све тачно и да никако не може оправдати планирано пустошење.

Да ствар буде гора, и сама компанија је практично признала да ће, како су навели, „редуковати мочваре, алергено растиње и самоникла стабла без вредности“. Дрон Kурир телевизије снимио је то подручје, а на снимку се јасно види да су много веће површине под шумом него што „Авала студиос“ тврди.

Стручњаци су упозоравали да ако и постоји лоше растиње, оно би требало да буде замењено квалитетним, а не да се на том месту диже насеље за око 10.000 људи.

Kампања АМГ „Засади дрво“ У једном дану засадили смо више од 50.000 стабала

л У четворомесечној кампањи наше компаније АМГ „Засади дрво“ само у једном дану засађено је 51.256 нових стабала, што представља највећи пројекат садње дрвећа у Србији. Kурир и АМГ ће се увек борити за пошумљавање и спречавање сече дрвећа.

Kурир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here