Вучић: Нама нису проблем Харадинај и Албанци, већ они који су отимали територију од Србије

Поделите:

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је имао конструктивне разговоре са Ангелом Меркел и да су Немачка, али и Француска и Италија најважније земље ЕУ.

– Немачка је свакако економски најснажнија земља. Немогућ је развој земље на европском континенту без подршке Немачке – рекао је Вучић за ТВ Пинк и додао да имамо добре односе без обзира на разлике у мишљењима о проблему Kосова и Метохије.

На констатацију да су неки, пред његов пут у Берлин, тврдили да ће тамо бити суочен са захтевима и условима, Вучић је одговорио да би, када би слушао све што неко говори, одавно престао да се бави својим послом.

– Столица на коју седим је српска и такву политику водимо. Постигли смо да поправимо имиџ наше земље, да будемо примљени уз поштовање – рекао је Вучић и питао како да се прича лоше против земље чијег је председника два пута у месец дана угостила Ангела Меркел.

Вучић је рекао да ова година неће бити лака за Србију јер се очекује решење косовског питања.

– Да ли то можемо да решимо или не? Са једне стране нас у Србији, са друге приштинске власти. Ето, Харадинај је и сам признао да политику на Kосову воде САД – рекао је Вучић.

Он је рекао да ће морати да се разговара са Америком, Великом Британијом и многим земљама који немају исто мишљење као и Србија по питању Kосова.

Он је такође подсетио да је независност Kосова проглашена 2008, да је Србија неспретним питањем пред Међународним судом правде томе дала легитимитет и да не разуме примедбе критичара који наводно страхују од тога да ће он предати територију Kосова и Метохије.

– Они се спрдају са мном што се поједох жив и што покушавам да се ископрцамо из тог амбиса и тражимо нешто боље за Србију и њен народ. Замерају ми што ја наводно дајем неку територију, која је већ одавно дата, за фабрику. Шта је лоше у томе што желим нове фабрике и радна места за наше људе – навео је Вучић.

Забринут уочи састанка са Меркеловом

Током састанка са Меркеловом, како каже, трудио се да искористи све време да изнесе све због чега је дошао.

– Наравно да нећу да једем шницлу, већ да се бавим заштитом нашег народа. Наравно да нисам ни спавао. Kоји одговоран човек би спавао пред тако важан састанак. Меркелова види колико сам забринут и то разуме. Чујем разне будале које конструишу по питању хапшења Марка Ђурића, а ја и данима после не могу ни да се насмејем јер знам колико смо близу сукоба били – каже Вучић.

Јавни дуг до краја године 52 одсто

Вучић је да ће јавни дуг Србије до краја године пасти на 52 одсто, што је један од мањих у Европи. Он је указао да је прошле године наша земља остварила 2,6 милијарди евра инвестиција без значајних приватизација.

„Остале земље региона, укључујући и Хрватску, заједно нису имале толико страних инвестиција. То није пало с неба, већ је неко морао да ради вредно, да би инвеститори препознали добар амбијент“, објаснио је он.

Говорећи о Харадинајевим изјавама у интервјуу за ТВ Хаппy, Вучић је рекао да “није био тренутак да се Харадинај обраћа у српским медијима”, али је додао и да он “не уређује медије по Србији”. Он је, примећује, у приштинским медијима “забрањен”, а а Харадинај може да говори за српске медије, јер се, истиче, ми не плашимо тога што ће се чути шта косовски премијер има да каже.

– Не плашим се онога што би они могли да кажу. Мислим да људи који на рационалан начин сагледавају те ствари могу да направе разлику нас и њих и да виде са чиме се суочавамо када разговарамо са њима, а када са неким другима – рекао је Вучић.

Он је додао да Србији нису проблем Албанци већ они који су отимали српску територију.

– Нису нама противници у косовском питању Албанци, већ они који су стварали ту државу и који су нам отимали ту територију – поручио је председник.

Говорећи о хапшењу Марка Ђурића и свакодневним претњама, Вучић је рекао да када Харадинај и Тачи говоре, они изговарају речи других које су наређење.

– То је и сам Харадинај недвосмислено потврдио. Ђурић је на време послао прву нотификацију, али постоји политика да обе стране буду криве и да их држе на повоцу. Важно је и да Београд не буде у праву, док им је Приштина као дете које морају да чувају и којем се прашта – каже Вучић.

Он подсећа апеле на уздржаност обе стране, чак и када се над Србима врши агресија.

Говорећи о изјави Борка Стефановића да је води чудну политику и да је настављач Ђинђићеве политике, Вучић каже да Ђиласови имају идеју разарања.

– Од 2007, за пет година Ђилас је стекао стотине милиона евра. Никакав студент, никаква посебна памет, не разликује се много. Нису смели да покажу индексе, а годинама су причали причу о дипломама. Ипак, стекли су огромно богатство. Њихова идеја је да се обогате, да се представе као заштитници сиротиње и дају јој мрвице – рекао је Вучић.

Председник је рекао да сви морају да схвате да Србија није велика сила и да не може да опстане без Путина, Макрона, Ангеле Меркел…

Немамо раднике, па нам граде Албанци

Вучић је указао и да је у Србији смањена незапосленост на 12 до 13 одсто. Ипак, рекао је да се суочавамо са недостатком радне снаге.

Kао пример навео је обилазак радова на Београду на води, где је видео, како је пренео, људе који не говоре добро српски, а када је питао одакле су испоставило се да су Албанци из Макеодније, а сада су тамо радници из РС. Исто тако приликом обиласка радова на аутопуту видео је да раде Албанци из Македоније, јер немамо довољно радника више.

„Kада то кажете Србима они кажу ”ма јесте”“, додао је и рекао да није од оних који терају народ да иде главом кроз зид, да ће он да иде главом кроз зид ако треба, али народ не, и да их не води у ратове.

„Ми имамо проблема ко ће да остане у Србији. Ми смо нација у опадању. Намерно сам избегао синтагму да смо народ у нестајању. Некада нисмо имали ни Београд, али смо увек успевали да очувамо национално биће и корпус. Ми полако нестајемо. Зваћемо се некаквим Хазарима, и биће у реду“, критиковао је он.

Пензионери ће се радовати

Председник је рекао да је став ММФ-а да Србија има више простора за повећање пензија и поручио пензионерима да ће се ове године посебно радовати.

“ММФ каже да имамо више простора за раст пензија него плата…али у сваком случају биће добрих вести и за једне и за друге”, рекао је председник и истакао да му је важно да грађани разумеју све што се ради.

“Захваљујући њима успели смо да радимо све што радимо, а радићемо у најбољем интересу свих”, поручио је председник Србије.

АЛО

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here