Vučić: Nama nisu problem Haradinaj i Albanci, već oni koji su otimali teritoriju od Srbije

Podelite:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je imao konstruktivne razgovore sa Angelom Merkel i da su Nemačka, ali i Francuska i Italija najvažnije zemlje EU.

– Nemačka je svakako ekonomski najsnažnija zemlja. Nemoguć je razvoj zemlje na evropskom kontinentu bez podrške Nemačke – rekao je Vučić za TV Pink i dodao da imamo dobre odnose bez obzira na razlike u mišljenjima o problemu Kosova i Metohije.

Na konstataciju da su neki, pred njegov put u Berlin, tvrdili da će tamo biti suočen sa zahtevima i uslovima, Vučić je odgovorio da bi, kada bi slušao sve što neko govori, odavno prestao da se bavi svojim poslom.

– Stolica na koju sedim je srpska i takvu politiku vodimo. Postigli smo da popravimo imidž naše zemlje, da budemo primljeni uz poštovanje – rekao je Vučić i pitao kako da se priča loše protiv zemlje čijeg je predsednika dva puta u mesec dana ugostila Angela Merkel.

Vučić je rekao da ova godina neće biti laka za Srbiju jer se očekuje rešenje kosovskog pitanja.

– Da li to možemo da rešimo ili ne? Sa jedne strane nas u Srbiji, sa druge prištinske vlasti. Eto, Haradinaj je i sam priznao da politiku na Kosovu vode SAD – rekao je Vučić.

On je rekao da će morati da se razgovara sa Amerikom, Velikom Britanijom i mnogim zemljama koji nemaju isto mišljenje kao i Srbija po pitanju Kosova.

On je takođe podsetio da je nezavisnost Kosova proglašena 2008, da je Srbija nespretnim pitanjem pred Međunarodnim sudom pravde tome dala legitimitet i da ne razume primedbe kritičara koji navodno strahuju od toga da će on predati teritoriju Kosova i Metohije.

– Oni se sprdaju sa mnom što se pojedoh živ i što pokušavam da se iskoprcamo iz tog ambisa i tražimo nešto bolje za Srbiju i njen narod. Zameraju mi što ja navodno dajem neku teritoriju, koja je već odavno data, za fabriku. Šta je loše u tome što želim nove fabrike i radna mesta za naše ljude – naveo je Vučić.

Zabrinut uoči sastanka sa Merkelovom

Tokom sastanka sa Merkelovom, kako kaže, trudio se da iskoristi sve vreme da iznese sve zbog čega je došao.

– Naravno da neću da jedem šniclu, već da se bavim zaštitom našeg naroda. Naravno da nisam ni spavao. Koji odgovoran čovek bi spavao pred tako važan sastanak. Merkelova vidi koliko sam zabrinut i to razume. Čujem razne budale koje konstruišu po pitanju hapšenja Marka Đurića, a ja i danima posle ne mogu ni da se nasmejem jer znam koliko smo blizu sukoba bili – kaže Vučić.

Javni dug do kraja godine 52 odsto

Vučić je da će javni dug Srbije do kraja godine pasti na 52 odsto, što je jedan od manjih u Evropi. On je ukazao da je prošle godine naša zemlja ostvarila 2,6 milijardi evra investicija bez značajnih privatizacija.

„Ostale zemlje regiona, uključujući i Hrvatsku, zajedno nisu imale toliko stranih investicija. To nije palo s neba, već je neko morao da radi vredno, da bi investitori prepoznali dobar ambijent“, objasnio je on.

Govoreći o Haradinajevim izjavama u intervjuu za TV Happy, Vučić je rekao da “nije bio trenutak da se Haradinaj obraća u srpskim medijima”, ali je dodao i da on “ne uređuje medije po Srbiji”. On je, primećuje, u prištinskim medijima “zabranjen”, a a Haradinaj može da govori za srpske medije, jer se, ističe, mi ne plašimo toga što će se čuti šta kosovski premijer ima da kaže.

– Ne plašim se onoga što bi oni mogli da kažu. Mislim da ljudi koji na racionalan način sagledavaju te stvari mogu da naprave razliku nas i njih i da vide sa čime se suočavamo kada razgovaramo sa njima, a kada sa nekim drugima – rekao je Vučić.

On je dodao da Srbiji nisu problem Albanci već oni koji su otimali srpsku teritoriju.

– Nisu nama protivnici u kosovskom pitanju Albanci, već oni koji su stvarali tu državu i koji su nam otimali tu teritoriju – poručio je predsednik.

Govoreći o hapšenju Marka Đurića i svakodnevnim pretnjama, Vučić je rekao da kada Haradinaj i Tači govore, oni izgovaraju reči drugih koje su naređenje.

– To je i sam Haradinaj nedvosmisleno potvrdio. Đurić je na vreme poslao prvu notifikaciju, ali postoji politika da obe strane budu krive i da ih drže na povocu. Važno je i da Beograd ne bude u pravu, dok im je Priština kao dete koje moraju da čuvaju i kojem se prašta – kaže Vučić.

On podseća apele na uzdržanost obe strane, čak i kada se nad Srbima vrši agresija.

Govoreći o izjavi Borka Stefanovića da je vodi čudnu politiku i da je nastavljač Đinđićeve politike, Vučić kaže da Đilasovi imaju ideju razaranja.

– Od 2007, za pet godina Đilas je stekao stotine miliona evra. Nikakav student, nikakva posebna pamet, ne razlikuje se mnogo. Nisu smeli da pokažu indekse, a godinama su pričali priču o diplomama. Ipak, stekli su ogromno bogatstvo. Njihova ideja je da se obogate, da se predstave kao zaštitnici sirotinje i daju joj mrvice – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da svi moraju da shvate da Srbija nije velika sila i da ne može da opstane bez Putina, Makrona, Angele Merkel…

Nemamo radnike, pa nam grade Albanci

Vučić je ukazao i da je u Srbiji smanjena nezaposlenost na 12 do 13 odsto. Ipak, rekao je da se suočavamo sa nedostatkom radne snage.

Kao primer naveo je obilazak radova na Beogradu na vodi, gde je video, kako je preneo, ljude koji ne govore dobro srpski, a kada je pitao odakle su ispostavilo se da su Albanci iz Makeodnije, a sada su tamo radnici iz RS. Isto tako prilikom obilaska radova na autoputu video je da rade Albanci iz Makedonije, jer nemamo dovoljno radnika više.

„Kada to kažete Srbima oni kažu ”ma jeste”“, dodao je i rekao da nije od onih koji teraju narod da ide glavom kroz zid, da će on da ide glavom kroz zid ako treba, ali narod ne, i da ih ne vodi u ratove.

„Mi imamo problema ko će da ostane u Srbiji. Mi smo nacija u opadanju. Namerno sam izbegao sintagmu da smo narod u nestajanju. Nekada nismo imali ni Beograd, ali smo uvek uspevali da očuvamo nacionalno biće i korpus. Mi polako nestajemo. Zvaćemo se nekakvim Hazarima, i biće u redu“, kritikovao je on.

Penzioneri će se radovati

Predsednik je rekao da je stav MMF-a da Srbija ima više prostora za povećanje penzija i poručio penzionerima da će se ove godine posebno radovati.

“MMF kaže da imamo više prostora za rast penzija nego plata…ali u svakom slučaju biće dobrih vesti i za jedne i za druge”, rekao je predsednik i istakao da mu je važno da građani razumeju sve što se radi.

“Zahvaljujući njima uspeli smo da radimo sve što radimo, a radićemo u najboljem interesu svih”, poručio je predsednik Srbije.

ALO

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here