Вучић: Србија је погрешним потезима практично ставила печат на коверат KОСОВСKЕ НЕЗАВИСНОСТИ

Поделите:

Председник Александар Вучић рекао је данас да се не плаши никаквих санкција Запада у процесу решšавања питања Kосова и Метохије, колико га брину “пузајући проблеми”, попут одласка људи из Србије и ниског наталитета.

 

Подсетио је да смо за овакву ситуацију и веома лошšе околности у којима се решава проблем Kосова и Метохије донекле и сами одговорни, имајући у виду погрешну политику и неке потезе Србије којима смо практично ставили “печат на коверат косовске независности”.

За евентуалне санкције питали су га новинари поводом информација о договору Европе и САД о Kосову, недавно у Вашнгтону, односно о “вашингтонском документу”.

Нагласио је најпре да није видео никакав документ са недавног састанка такозване Kвинте у Вашингтону, те да оно што се тамо могло говорити и не може бити неко велико изненађење, јер је реч о земаљама које су све признале косовску независност.

– „Неће бити санкција, то је све што могу да кажем. Нисам видео никакав вашингтонски документ. Начуо сам шта неки нуде као своје принципе и нека начела. Нешто ми је полузванично саопштено. То није ништа посебно ново – навео је он.

Вучић је подсетио да су земље Kвинте признале једнострано проглашену независност Kосова, које покушавају да виде шта за Србе могу да учине да би они признали независност Kосова у границама те самопроглашене државе.

– „Ја о томе говорим јавно и нескривено пред свима – рекао је и додао да се ми Срби правимо као да се ништа није догодило.

“Забринут сам, али не успаничен”

Подсетио је да смо имали 1999, па 2004, а затим 2008, када је једнострано проглашена независност Kосова, када су, каже, “неки бежали у Румунију”, уместо да предузимају кораке, а неки се скривали, а да је потом уследио катастрофалан потез 2010. -2011, када смо себи ставили печат на коверат косовске независности.

„- Десиле су се грозне ствари за које смо делимично одговорни сами ми, посебно за Међународни суд правде, захваљујући глупој и неодговорној политици појединих људи. А сада се борим да из амбиса извучемо земљу и постигнемо највише за нашу државу и грађане. Наставићемо ту борбу – подвукао је он.

Вучић је рекао да је помало забринут, али не и успаничен да би говорио какве су тешке последице могуће.

Вучић је констатовао да неки људи углавном размишљају од избора до избора, а он, каже, размишља шта ће да остане иза нас за 20 и 30 година.

Према његовим речима Србија је данас јача, и да би позиција земље било снажнија да је својевремено, у тим кључним годинама, имала озбиљније, одговорније и снажније руководство, не кохабитацију, већ јединствену власт и да се неки нису борили само за власт преко Американаца.

Танјуг

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here