Вучић у “Хит Твиту”: Не видим да имамо неки проблем са мигрантима у Србији; Рудан: Да ли вам је Путин дао пушку да се играте или да се убијете?

Поделите:

У вечерашњем “Хит Твиту” ТВ Пинк гости су председник Србије Александар Вучић, хрватска списатељица Ведрана Рудан и новинар Миломир Марић.

Верица Брадић са својим гостима и пратиоцима на друштвеним мрежама и вечерас бира најважнију објаву недеље на Твитеру, Фејсбуку и Јутјубу.

Предлог број 1 – Моравски коридор и аутопут Рума-Шабац-Лозница

Председник Србије је рекао да се на овоме радило годинама. Истиче да се за ово прикупљао новац, подсећајући да ће ови путеви спајати многе српске градове. Подсетио је да је у току изградња пута Прељина-Пожега, а да ускоро крећу радови на изградњи Ниш-Мердаре. Све ово, каже, људима говори колико се.

– Обреновац-Сурчин отварамо за десет дана и ово смо могли због новца којег је више, и јер се штедело. Највише проблема је било на две деонице Коридора 10, али надам се да таквих мука неће бити. Ипак, и ако се касни, и даље се ради – каже председник, подсећајући да је на неке путеве чекано деценијама.

Истиче да је народ заслужио путеве и да су они њихов успех.

– На период од пре 20 или 30 година гледамо са носталгијом, јер смо били млади. Али данас су плате највеће у историји Србије – рекао је Вучић.

Књижевница Рудан каже да јој од Ријеке до Београда треба пет и по сати, додајући да је овај ауто-пут давно направљен. Запитала је како је прикупљен новац за ауто-путеве, од кредита или од сопствених пара.

Вучић каже да се мало финансира из кредита, али се новац уредно враћа. Ипак, Моравски коридор потпуно се финансира из буџета. Подсећа да се Словенија похвалила својим успехом онда када је почела да финансира своје путеве из буџета.

Рудан је рекла да је у Хрватској катастрофална прича са ауто-путевима, да је Хрватска задужена, да је део у концесији, да су се тунели кречили више пута, а да је министар саобраћаја био и у затвору.

– Наши ауто-путеви су најскупљи у Европи, када је реч о путарини. Промет на нашим путевима би требало да буде 15 милиона аутомобила, да би се исплатио, а он је седам. Дакле, немамо ми путеве, него они имају нас – каже Рудан.

Вучић каже да Србија нема концесију ни на једном путу и оцењује да Хрватска има одличне путеве.

Некада је концесија неопхода, али сам задовољан што немамо ниједну. Концесија се отплаћује деценијама, а у Хрватској је заиста саобраћај умерен у појединим деловима. Ми имамо пристојне цене, иако би наравно људи волели да су ниже. Ово је један од извора средстава за нове путеве који доносе инвеститоре. Многи нису хтели да дођу у Краљево, у Лозницу, и у друге градове. Ово је начин да фабрике померимо ван Београда и запослимо људе ван Београда.

Предлог број 2 – Мигранти у Србији

Коментаришући други предлог, председник Вучић је говорио о једној анализи која каже да у којој се каже да ће Србија озбиљно да расте економски, тако да ће 2027. године број миграната бити једнак броју емиграната.

– Део људи који ће одлазити, али ћемо и део људи покушати да вратимо. Онда ћемо имати лагоднију ситуацију – истакао је председник Вучић, додајући да ћемо у децембру и јануару имати веће плате него друге земље Западнобалканске шесторке!

Што се тиче миграната у Србији, Вучић истиче да их поштујемо, не дирамо, и према њима имамо цивилизован и хуман приступ.

– Не видим да имамо ту неки проблем, али кад ми Срби од комарца не бисмо направили магарца или медведа – рекао је он и додао:

– Ја мислим да је Ердоган тај који држи ручну и чува однос са Европљанима, али мислим да ћемо се суочити са тим у једном тренутку са већим бројем избеглица из сахарског дела, то ће се једном догодити – истакао је председник и додао да су једни узимали “крем” сиријског друштва и попунили су неке рупе.

Предлог број 3 – Пушка краља Милана

Председник је рекао да смо, кроз српску историју, замерали бројним личностима, њиховим политикама, одлукама, критиковали смо их и слично.

– Када бих ја слушао ове критике (у вези поклона од Путина)… – рекао је Вучић. Поклон је, каже, за њега диван и њиме је Путин показао своју пажњу. Овај пут га је, каже, Путин први пут дочекао испред виле и чекао да његов аутомобил оде када су завршили састанак.

Каже да га нападају, критикују, а да је мало оних који су се са Путином састали 17. пута, да је мало оних који су од њега добили орден. Њему је, каже, важно да Србија има одличне односе са Русијом.

– Најважније за мене је да имамо гас. Желимо довољно гаса за грејање и све друге потребе – каже Вучић. На Руданино питање “да ли мисли да ће га неко убити”, он каже да се нада да неће и да се тиме не бави, већ се бави напретком Србије и њеним развојем. Каже да су многи новинари страшни лажови, па су тако писали да се он напио три пута, између осталог када је убијен Ћурувија и када је убијен Ђинђић.

– Ноторне лажи! Овакве и сличне се фабрикују сваки дан и онда дођемо у ситуацију да не знамо шта заиста може да се догоди – каже Вучић.

Председник каже да, ако ћути на нападе, онда лажи почињу да доминирају, да се неконтролисано шире, управо као прича за његово наводно пијанство након убиства премијера. Каже да појединци то постављају као аксиом, истичу да је он то сам некада изјавио, иако је реч о ноторној лажи.

Рудан каже да је незрело то што реагује на сваку ситницу, док Вучић истиче да је само нормалан човек.

– Немојте бити нормални, будите мало ненормални – препоручила му је Рудан. Она је, враћајући тему на Путина, рекла да је Колинда Грабар Китаровић делом “НАТО цура”, делом “бабушка”.

Председник Србије је рекао да води политику неутралности, покушавајући да за себе извуче најбоље. Каже и да Србији често замерају Кину, која нам је спасила фабрике. Запитао је оне који нам замерају, шта је тачно оно што нам замерају. Рудан каже да Вучић не би требало да осећа потребу да се било коме правда и да се труди да некоме објасни своје потезе.

– Неки људи слушају и чују, а да ли их то нарочито занима или не… Мале земље имају невелике шансе, али данас је наша позиција боља, па се нас глас даље чује – рекао је Вучић.

Предлог број 4 – Гужва пред Скупштином

Коментаришући четврти прилог преседник Вучић каже да не мисли да је за то крив Бошко Обрадовић.

– Много мање је он крив од свих других, када су створили атмосферу да је све дозвољено и све могуће, када можете да претите свакога дана, зашто не бисте заставу користили заставукао штап и разбијали прозоре – рекао је председник.

Рудан је рекла да иза сваког спонтаног дешавања стоји добра организација, а питање је ко је организатор.

– За сада та критична маса није опасна – сматра Марић. Вучић додаје да ће надлежни реаговати онда када су грађани угрожени, што је према закону и Уставу.

– Нацртали су ми 500 пута мету, али нико није пуцао – нагласио је председник Вучић.

Предлог број 5 – Нови хеликоптери

Вучић каже да ће увођење обавезног војног рока бити тема у будућности,а да за сада одлука о томе не постоји. Србија гради мобилнију и бржу војску, која ће моћи да у сваком тренутку “прихвати први удар” и има најбољу специјалну јединицу.

Говорећи о томе како је вест о наоружавању Србије примљена у Хрватској, Рудан подсећа да је њихов министар рекао да се и они морају наоружавати јер се Србија наоружава. Рудан је запитала да ли се плашимо да ће нас неко напасти.

– Не, али желимо да смо безбедни – одговорио је Вучић. Рекао је да ће Србија куповати још наоружања, али не у оваквом замаху, због лицемерја појединих са запада. Каже да је његов посао да је одговоран и задовољан је снагом наше војске.

– Не мислимо да некога нападамо, да вучемо агресивне потезе и да, осећам се самоуверено јер имамо могућност да одвратимо неке од евентуалног напада. Морамо да будемо сигурни – каже Вучић.

Додаје да Србија од Руса добија јефтиније оружје, али купује и од Француске и других земаља.

Истиче да се ово ради управо да би се радило на миру.

– Трудим се да помогнем нашој војсци баш због мира. Војска нам је десет пута јаћа него пре пет година, а динара од тога нисам узео, иако неки могу да измишљају. Ово морају да ми признају и политички противници – каже Вучић. Додаје да очекује у новом инвестиционом плану да ће се више улагати у младе људе, у образоване људе, у медицинске сестре којима су у протеклом периоду повећане плате за 38,9 одсто.

На питање Ведране Рудан, Вучић каже да није реално да Хрватска нападне Србију.

– Са Хрватском упркос личним проблемима из прошлости, мислим да ћемо имати боље односе у будућности – каже Вучић. На њено питање зашто се не стави тачка на ратове, Вучић каже да он жели мир по сваку цену и мисли да ће Срби и Хрвати успети да га нађу.

– Хрвати често траже од нас да се извињавамо и да се никада не сетимо Јасеновца. Ако би били у стању да престану са тим, престали бисмо. Ја прихватам да престанемо одмах, само да прекину да говоре да смо агресори, али то неће престати никада – оцењује Вучић. Марић је рекао да ниједан политичар у Хрватској неће добити изборе, ако кампању не гради на антисрпској кампањи. Подсећа и да су Срби протерани из Хрватске, али да су и даље проблем.

Вучић каже да Хрвати имају демографске проблеме, проблеме миграционих кретања и да, ако желе да их превазиђу, морамо да радимо заједно.

Говорећи о кривичној пријави Милоша Вучевића против њега, Вучић каже да ће се тако ставити тачка на случај “Јовањица”.

– Људи ће моћи да чују шта је истина за неких седам до десед дана, јер ако се сваки дан нешто прича, наставиће се да се прича, а овако ће истина изаћи на видело – рекао је Вучић.

Предлог број 6 – Северинино писмо

Коментаришући шести предлог Рудан је истакла да је Северинин скучај “колективно силовање” правосудног система.

– Хрватска је женомрзачка земља, Северина је симбол свих нас, и жао ми је што се у Хрватској не мења ништа боље – истакла је она.

– Овај случај говори о прљавој Хрватској – додаје она.

Вучић је рекао да је упознао Милана Поповића, да га је видео два пута и да је на њега оставио утисак пристојног човека.

– Деци је некако лакше да буду са мајком, разумем женску солидарност, а у конкретан случај не бих да се мешам – рекао је Вучић.

– Жене се и даље млате и пребијају. Мужјаци раде шта им је воља! – истакла је Рудан, говорећи о ситуацији у Хрватској и односу према женама и упитала Вучића: „Ви сте борац за женска права, ви сте феминиста!“

Марић истиче да је “феминиста” и да је за женска права.

Предлог број 7 – Продаја Мегатренда

Марић каже да се Ђорђевић појавио на потписивању уговора у сакоу који му је купио Мића Јовановић. Каже да скоро није гледао овакву комедију.

Говорећи о наводима да је овај случај непријатан за СНС Вучић каже да не зна зашто би то било тако. Каже да му је жао Јовановића коме су уништили све што је створио.

– Жао ми је, али да му помогнем не могу – каже Вучић. Истиче да је глупост да је ова тема измишљена да би се скренула пажња са наводне афере “Крушик”. Додаје да он никада није био на Мегатренду, да није предавао као неки чланови опозиције, те да је студирао на државном факултету.

Вучић каже да не разуме какве везе има Мегатренд са СНС-ом и подсећа да су Борис Тадић и Вук Јеремић предавали на истом. Рудан каже да су приватни факултети постали прецењени, да је знање постало роба, па да се данас свака диплома може купити.

Рудан је замерила Вучићу што није отишла у Загреб. Ипак, Вучић каже да он мисли да није погрешио.

– Ово је питање наших унутар-партијских односа, односа унутар ЕПП. Да сам отишао, само би се о томе причало. Хтео сам да учиним добро за ЕПП, да се избегне свака врста свађе и да у нормалније време и у нормалнијим условима разговарамо – каже Вучић

Рудан каже да мисли да народу није толико стало до сукоба Срба и Хрвата и поручује му да не треба да се ослања на то шта пишу хрватски медији.

– Да ли стварно верујете свему што новинари пишу? – рекла је Рудан.

Рудан је упитала председника Вучића: „Да ли вам је Путин дао пушку да се играте или убијете?“

Рудан је такође поставила питање Вучићу: „Шта бисте ви рађе били, самоубица или педер?“ и “Да ли мислите да је самоубилачки данас бити председник Србије?”

Вучић је на то одговорио: “Ја не мислим да је самоубилачки”, а Рудан је додала: “Али ваши доктори то мисле”.

 

(Пинк, НСПМ)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here