Вучић у Загребу – Химна Боже правде и протести ХОС-оваца!

Поделите:

Председник Србије Александар Вучић, почео је званичну дводневну посету Хрватској. Вучић се у Загребу састаје са хрватским државним врхом, учествоваће на пословном форуму привреднима две земље, а у уторак ће посетити Вргинмост и потом говорити на Скупштини СНВ и ЗВО. Свечани дочек председника Србије приређен је у 10:30 сати испред седишта хрватске председнице на Пантовчаку.


10.40 – БОЖЕ ПРАВДЕ ГРМИ ЗАГРЕБОМ

Колинда Грабар Китаровић дочекала је председника Србије Александра Вучића на Пантовчаку, а у знак добродошлице одсвирана је химна Републике Србије “Боже правде”.


10.21 – ВУЧИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ СЛЕТЕО У ЗАГРЕБ, СРПСКЕ ЗАСТАВЕ ВИЈОРЕ СЕ ЗАГРЕБОМ

Вучић и српска делегација су слетели У Загреб и упутили су се ка Пантовчаку, где ће бити одржан свечани дочек.

На Пантовчаку, где се сусрет одиграва, већ се налази велики број српских и хрватских новинара и сниматељских екипа.

Сат времена уочи његовог доласка испред седишта хрватске председнице постављена је почасна стража.


10.09 – ПОПОВ: ЗАГРЕБ НИЈЕ ОБЕЗБЕДИО УСЛОВЕ ЗА УСПЕХ ПОСЕТЕ

Директор Центра за регионализам Александар Попов рекао је да Хрватска није обезбедила неопходне услове и атмосферу да посета председника Србије Александра Вучића тој земљи протекне у добром амбијенту.


Према његовим речима, циљ Вучићеве посете не би требало да буде формалне природе, него из те посете требало да проистекне договор у вези са питањима која су већ дуж времена заплетена, а то су питања несталих лица, ратних злочина, положаја Срба у Хрватској и Хрвата у Србији, граница и економске сарадње двеју земаља.

Попов сматра да није требало исхитрено заказивати посету председника Србије Хрватској, као и да ниједан параметар не иде у прилог томе да ће се договорити нешто повољно за обе стране, не искључујући могућност да је земља домаћин посете била под одређеним притиском да организује такве разговоре.

10.00 – УДОВИЦЕ И ВЕТЕРАНИ ПРОТИВ ДОЛАСКА ВУЧИЋА, ПОЧЕО ПРОТЕСТ


9.30 – БИЋЕ ПОСТАВЉЕНЕ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ ПО ЗАГРЕБУ

Протести су најављени за испред Владе и Сабора и испред седишта Српског народног већа у центру града, али до сада није било никаквих окупљања, иако је најављен почетак за 9.30 сати.

Потврђено је да су у Загребу данас, уочи доласка председника Србије Александра Вучића, дуж трасе којом ће се кретати и испред институција које ће посетити, постављене српске заставе.

Тим је отклоњена једна недоумица везана за посету српског председника Хрватској, с обтиром да се шпекулисало да ли ће застава бити, али су све остале дилеме по питању садржаја посете и њеног исхода и даље отворене.


08.30 – У ЗАГРЕБУ СВЕ СПРЕМНО ЗА ДОЛАЗАК АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА

Како је писао “Јутарњи лист”, у обезбеђење посете Хрватској председника Србије Александра Вучића укључено је неколико стотина људи из свих делова хрватског безбедносног система, од полиције у униформи и цивилу, Управе за посебне послове безбедности, Безбедносно-обавештајне агенције (СОА), Војне безбедносно-обавештајне агенције (ВСОА).


Спремни су и снајперски тимови Антитерористичке јединице Лучко.

Вучића ће обезбеђивати и припадници интервентних јединица, десетине детектива и тајних агената у цивилу.

Хрватско Министарство унутрашњих послова на располагању има блиндирано возило, а у припреми је и посебан тим Хитне помоћи, а на располагању имају довољну количину крви Вучићеве крвне групе.

То није ништа неуобичајено, већ стандардна рутина у свим државничким посетама.

Због Вучићеве посете најављена су два протеста, али је Вучић изјавио да га то нарочито не брине јер, у Хрватску долази са порукама мира.

Саобраћај је већ у рестрикцији у одређеним деловима града. Како пише 24сата.хр, посебна регулација саобраћаја је на снази, на подручју Загреба и Велике Горице. У зонама у којима су службени састанци на снази су појачане мере обезбеђења, па се саобраћај одвија отежано.

Иначе, до сада није познато да ли ће и на којој траси проласка делегације бити постављене српске заставе, што је иначе обичај приликом посете званичника. Из кабинета председнице хрватске није стигао одговор на ово питање.

Tелеграф.рс

Стотинак грађана окупило се данас око 10 сати на Тргу бана Јелачића у центру Загреба на протесту због доласка председника Србије Александра Вучића у Загреб.

BETAPHOTO/Mirjana Vujovic Djurak/DS: Protest u Zagrebu zbog dolaska Aleksandra VučićaПротест је био најављен за 10.00 испред седишта Владе и Сабора на Марковом тргу, али је одржавање забрањено из безбедносних разлога па су се учесници окупили на Тргу бана Јелачића.

Протест је организовао део удружења ратних ветерана и удовица.

Међу заставама Хрватске види се и једна црна застава са натписом “КОС” и “За дом спремни”.

Учесници протеста носе транспаренте на којима пише “Рећи ћу вам још једну ствар – запамтите Вуковар” и “Србија мора одговарати за геноцид у Хрватској и платити ратну одштету”.

Протест је почео уочи очекиваног доласка председника Србије у Загреб који се састаје прво са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић у председничкој резиденцији на Пантовчаку.

Најављујући протест против Вучића уочи његове посете, удружење удовица хрватских ратних ветерана објавило је да Хрватска у Вучићу нема искреног и одговорног саговорника за решавање бројних проблема, јер се ради о “ноторном четничком злочинцу, који ни данас, у умивеној форми, не одустаје од великосрпских идеја”.

Бета

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here