Вујошевић о распаду земље”Србија је највећи кривац за грађански рат”

Поделите:

Вујошевић у великом интервјуу за Недељник говори о разлозима за “одлазак” у Босну, зашто је тужио Партизан, како данас види клуб у ком је био више од деценије, како је “прављен сценарио” да га склоне, о онима који су га разочарали, о Титу, Анти Марковићу, Милошевићу… О кошаркашким тренерима који улазе у политичку борбу, шта мисли о данашњим властима, а шта о данашњим опозиционарима. И наравно, о кризи европске кошарке

“Пао је 14. километар, али Kадињача никад неће.” Kадињача је била и остала метафора и симбол борбе кошаркашког тренера Душка Вујошевића против политичких ветрењача. У последњим годинама у којима се потписивао као тренер Партизана, број освојених трофеја је изгубио важност у односу на статус “јединог опозиционара” – првенствено због сукоба са руководством Црвене звезде и инсистирања да је реч о пројекту иза ког стоји власт са Александром Вучићем на челу.

У међувремену су се ствари промениле. Вујошевић више није тренер Партизана, а није више ни “једини опозиционар”. Познато је колико је тешко Душко Вујошевић преболео Југославију. Сада је селектор БиХ. Црногорац који предводи репрезентацију која, бар номинално, представља Бошњаке, Србе и Хрвате…

“Мени су врата овде, док је ситуација таква каква је, затворена. А пошто желим да радим на овим просторима, Босна ми се некако уклопила”, рекао је Душко Вујошевић у великом интервјуу за нови број Недељника који је на киосцима од 7. септембра.

“Такође, ти прави сарајевски Бошњаци су мек народ који је доста пропатио и према коме ја имам и симпатију и неку врсту партиципације у колективној кривици”, рекао је Вујошевић.

Он је прецизирао да мисли на кривицу за рат у коме је нестала Југославија.

“Ја сам био за Југославију и био сам за сваког за кога сам мислио да се бори за Југославију. Међутим, брзо се показало да то није било тако, да се војска повлачила на границе Велике Србије. Наравно, кривице има на свим странама, али с обзиром на то да је Србија била најмногољуднија и да је контролисала војску, ипак највећу одговорност за те ратове има Србија. Нешто већу од осталих.

Поготово када је у питању Сарајево које је толико бомбардовано како би се ту концентрисала босанска војска, да би могле да се ослобађају друге територије. Kао да смо освајали Албанију. Па то је била наша земља, Југославија. Шта смо онда освојили?”, рекао је Вујошевић.

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here