Вукосављевић: Ћирилицу као израз српске баштине неопходно је охрабривати

Поделите:

Ћирилицу као израз српске баштине неопходно је охрабривати низом мера у јавном саобраћају, натписима на радњама и у декларацијама, изјавио је министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић.
Он је рекао да третман српског језика и ћирилице у Нацрту стратегије развоја културе “није гурање латинице са стране или дезавуисање латинице, него само покушај да се направи разуман отпор глобализацији, која у својим аспектима има и позитивне и негативне стране”.

– Питање језика и писма је једно од основних питања идентитета и културног језгра једног народа. Тога смо сви свесни и то није само питање дефиниције. Зато смо ми покушали да га означимо као битно питање, да га артикулишемо”, рекао је Вукосављевић за Радио-телевизију Србије.Поводом предвиђених посебних мера – од пореских олакшица за фирме које би имале ћирилични лого, до неких обавезујућих мјера, као што је за комерцијалне телевизије обавезно титловање ћирилицом бар 50 одсто филмова, Вукосављевић је оценио да је неопходно низом мера охрабривати ћирилицу као велики израз српске баштине.

Он је истакао да је ћирилица као функционално писмо једна од ствари на коју Срби имају разлога да буду поносни.

– Мислимо да су питања заштите ћирилице и језика битна за културолошки опстанак друштва и народа и, ако се друштво сложи о томе, онда је питање реализације заштите техничко питање. Наравно, никакво министарство ни државни органи не могу да буду једини нормативни органи, нити да спроводе некакву казнену политику – рекао је Вукосављевић.

Срна

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here