Вукосављевић: Ћирилицу морамо да чувамо од немара

Поделите:

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић отворио је 46. Ђачки Вуков сабор поручивши да ако не будемо посебно неговали и чували ћирилицу, Вуково фонетско писмо са којим се можемо подичити као мало који народ на земаљској кугли, онда нећемо бити доследни наследници Вука Караџића.

Владан Вукосављевић је ђацима поручио и да имају велику привилегију што су рођени у том крају, али и обавезу да се боре за свој језик, за своје писмо, да говоре чистим српским језиком, да се труде да исправно и тачно говоре и беседе, да читају књиге и подстичу друге да читају и да негују српску културу и писменост управо као лучоноше краја одакле је потекао један од великана наше културе.

Отворен Вуков сабор

Вукосављевић се присетио и речи Вука Караџића написане пре тачно 190 година, на почетку Српског буквара.

“Што су гођ људи на овоме свијету измислили, ништа се не може испоредити с писмом. Пријатељу или знанцу своме, који је на далеко преко бијелог свијета, послати мисли своје на комаду артије, читати, што су други писали прије двије иљаде година и написати, да могу други послије неколико иљада година читати, то је наука, која ум љуцки готово превазилази, и могло би се рећи, да је онај, који је први њу измислио, био више Бог, него човек […] Срби су овај дар Божиј – пише Вук – примили тек са законом ришћанским, прије иљаду година…”, цитирао је министар.

Вукосављевић је нагласио да после 190 година једва да можемо да додамо било шта тој мудрој мисли и дубокој поруци Вука Караџића.

“Данас је Дан Светих Ћирила и Методија, Дан словенске писмености, празник који се у свим словенским земљама обележава као државни празник. Министарство културе и информисања недавно је покренуло иницијативу да, као у свим словенским земљама, и у Србији овај дан буде државни празник. Постигли смо сагласност са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у чијој је то надлежности, и верујем да ћемо у кратком року обезбедити да Дан словенске писмености буде државни празник у Србији”, рекао је он.

Тиме ће, како је додао Вукосављевић, Србија постати чланица велике породице словенских народа која се са дужном пажњом и пијететом сећа рада Ћирила и Методија.

Министар је нагласио да ако славимо Вука, морамо славити и његове давне претходнике, чије је дело у почетку укупне словенске писмености, па и српске писмености.

Владан Вукосављевић и градоначелник Лознице Видоје Петровић

Владан Вукосављевић и градоначелник Лознице Видоје Петровић

“Учена Солунска браћа сачинила су прво словенско писмо које се зове глагољица. Глагољати, по старом, значи говорити. Ученици Ћирила и Методија саставили су, нешто касније, и ћирилицу. То је писмо којим и данас пишемо и по којем нас други препознају, и које је Вук, као што знамо, прилагодио живом говору народа. То је једно од највећих Вукових достигнућа”, казао је Вукосављевић.

Tанјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here