Wall Street Magazin: Могу ли Срби одредити ток избора у Америци?

Поделите:

Насловна прича америчког Wall Street Magazinа говори о 750 000 српско-америчких грађана у САД, који живе у бројним државама, кључним и преломним по предстојеће изборе, укључујући Аризону, Охајо, Мичиген, Висконсин, Флориду и Пенсилванију, као и о томе како би њихови гласови могли бити пресудни на овим изборима. Линк: https://wsimag.com/economy-and-politics/63823-can-serbs-determine-the-course-of-the-american-election

Чланак извлачи многа питања на површину, укључујући Бајденову ентузијастичну подршку НАТО агресије на Србију 1999. године, наводећи да је то “кршило Повељу УН-а и могло би бити: „разлог за високе стопе оболелих од леукемије данас у тој регији ” због употребе осиромашеног уранијума. Kосово и Метохија описују се као „одметнута покрајина Србије“, а спомиње се и некадашњи топли однос Америке са Србијом, јер су ове две државе биле савезнице у оба светска рата и толико блиске да се у једном тренутку српска застава завијорила над Бијелом кућом.

Неколико чланова хуманитарне организације „28. Јун“, која има специјални консултативни статус при УН-у су интервјуисани о свом раду у тој регији. Директорка стратешког партнерства Ана Петронијевић, која је фотографисана у Београду с Трамповом најмлађом кћерком Тифани, цитирана је како би осећаји који се односе на Kосово “могли бити водиља гласова многих Срба на биралиштима”. Изјава председника „28. Јуна“, Филипа Филипија, такође се односи на изјаву о Kосову; “Србо-Американци изузетно добро се сећају бомбардовања њихове домовине 1999. године и несанкционисане агресије коју су фаворизовали политичари с обе стране, укључујући у то време и Џоа Бајдена.”

Чланак се дотиче недавних разговора између Србије и Kосова, којима је посредовао господин Трамп у Белој кући, којим се обвезала штитити слобода вере и верских места на спорној територији. Разговори су описани као “од велике важности за српске Американце” који су забринути због “пљачке њихових верских места и скрнављења православних гробова”.

Чланак се може сматрати подстицајем за Трампа од стране српске заједнице током одлучујућих момената и изузетно ретке „про-српске“ реторике, објављене на великом порталу на енглеском језику.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here