YouTube узвраћа ударац лажним вестима и теоријама завере

Поделите:

YouTube планира да за неколико недеља, уз видео снимке, почне да приказује текстове са Википедије, као и са других интернет страница, у покушају да сузбије пласирање лажних вести и теорија завере, најавила је уредница тог сервиса за објављивање видео садржаја Сузан Војцицки.

YouTube ће убудуће приказивати текстуалне боксове, назване “информациони знакови” (информатион цуес), у којима ће се налазити текст са алтернативним становиштима у односу на оно изнесено у видео снимцима који пропитују науку или износе теорије завере, као што су нпр. оне о слетању на Месец.

Текст ће пратити и линк ка страници са које потиче део текста.

“Људи ће и даље моћи да гледају видео снимке, али ће имати и приступ додатним информацијама. Моћи ће да кликну и да их виде”, изјавила је Војцицки на фетивалу музике и технике у Остину у Тексасу, где је предстваљен модел информационих знакова”.

Текстуалне информације ће се прво појавити на видео записима који се баве оним темама о којима постоји значајан број видеа.

После прошлогодишњих апела различитих политичких активиста и група за заштиту медија, да YouTube помогне у заустављању ширења превара, лажних вести и теорија завере, та компанија је прилагодила своје алгоритме како би промовисала оно што сама назива “ауторитативним изворима”.

Упркос чињеници да су, од свих садржаја на том глобалном интернет видео сервису, музика и видео игре много популарнији, YouTube је ове године приоритет дао проналажењу решења за критике на рачун објављивања лажних вести, квазинаучних снимака и теорија завере.
Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here