“За читав свет рат је завршен, осим за Хрватску”

Поделите:

Министар одбране Александар Вулин изјавио да Хрватска потврђује да “страну коју је изабрала у Другом светском рату и даље сматра својом”.

Он је то изјавио на годишњицу почетка Другог светског рата, 1. септембра 1939. године.

“На данашњи дан пре 79 година почео је Други светски рат. За читав свет рат је и завршен а истина о њему је позната и непроменљива. Осим за Хрватску, која и даље покушава да промени историју и сакрије истину о геноциду над Србима почињеним у НДХ”, рекао је Вулин у изјави медијима.

Kако је навео најновији покушај претварања логора смрти Јасеновац у радни камп је страшна увреда за поклану јасеновачку децу, али и за здрав разум и антифашистичко човечанство.

“Хрватска на жалост још једном потврђује да страну коју је изабрала у Другом светском рату и даље сматра својом”, казао је министар Вулин.

Да подсетимо, хрватски портал писао је о томе како је Јасеновац представљен на хрватској Википедији. Хрватска Википедија као релевантан извор наводи књигу Игора Вукића “Радни логор Јасеновац”, која овај усташки логор смрти, који је згрозио чак и нацисте, представља скоро као бања за одмор.

Усташки логор смрти Јасеновац се ту описује као Сабирни логор Јасеновац, а прва референца у чланку је из Вукићевог интервјуа “Гласу Kонцила”.

Штавише, већина референци на које се позива у чланку о Јасеновцу на хрватској Википедији су из екстремно десних медија, као што су портал удружења Жељке Маркић, Народ.хр, Хрватски тједник и Маxпортал, наводи Индекс.

b92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here