За ђетиће Србија “обећана земља”

Поделите:

Према истраживању Центра за грађанско образовање, више од половине становника би да оде из Црне Горе. За 29 одсто испитаника најпожељније су САД, а петина би живела у комшилуку

За ђетиће је Србија – Америка! Чак 57 одсто грађана Црне Горе волело би да живи ван матичне државе и то највише у САД и Србији! То показује најновије истраживање које је спровео Центар за грађанско образовање (ЦГО) са агенцијом ИПСОС од 7. до 11. новембра, на узорку од 1.044 испитаника. Црну Гору као једину државу у којој желе да живе сматра 32 одсто, док 11 одсто нема став или не жели да одговори. Као најпожељнију дестинацију за живот грађани виде САД (29 одсто), затим Србију (20), па тек онда Европску унију (18) и нордијске земље (15), док је мали проценат оних који будућност виде у Русији (13) и другим државама.

Универзитетски професор др Драган Копривица каже за “Новости” да га не чуде резултати истраживања ЦГО.

– Када грађани Србију виде као Америку или други Елдорадо, онда је јасно колико цветају руже у Црној Гори. Ако више од половине грађана жели да напусти матичну државу, то показује да не постоји генерални став да је Црна Гора земља у којој треба да живимо, не зато што није наша, него што је режим од ње направио приватну државу – каже Копривица. – Режимски аналитичари ће и ову причу о процентима колико грађана жели да напусти Црну Гору регулисати оценом “није лоше, а могло је и горе”.

Жеља за напуштањем земље, по мишљењу професора Копривице, резултат је срачунатог економског сиромашења грађана од актуелне власти.

– Али и резултат укупне социјалне и културне климе у којој се квазивредности истичу као највиши домет савремене Црне Горе. Отуд и лојалност режиму кроз чланску карту ДПС, која је најбоља пропусница за антиталенте – додаје Копривица.

Координаторка програма у Центру за грађанско образовање Ана Ненезић, разлоге због чега црногорски грађани желе да живе у Србији види у чврстим везама између грађана двеју држава и након раздруживања на мајском референдуму 2006. године.

– Везе са Србијом остају јаке, односно најјаче у односу на све друге суседне земље, што је разумљиво имајући у виду да је Црна Гора дуго била у државним заједницама са Србијом, али и да данас постоје развијена сарадња и промет у различитим областима између ових сада независних држава, као и многобројне породичне релације – истиче Ненезић.

СУМОРНА БУДУЋНОСТ

ПРЕМА подацима Уједињених нација, који су недавно објављени, Црна Гора ће се у наредним декадама суочити са падом броја становника, и то за преко 37.000, до 2050. По том извештају, број становника ће се те године са садашњих 625.266 спустити на 588.000.

 

Новости

Поделите:

3 Коментари

  1. Hm,hmm..sta o tome misle ” sestre”, pravoslavne crkve,koje,kako rece Mao Cedung za ” revolucionare “… ” koje plivaju kroz narod,kao riba kroz vodu”, i rade,to sto rade, ne postujuci,jedna drugu,i dodatno dele ” srBski narod”.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here