ЗА МАЊЕ ОД ГОДИНУ СВЕ ЋЕ СЕ ЗНАТИ! Kосовски чвор разрешава ДЕЈТОН ДВА?

Поделите:

Биће одржана велика међународна конференција због косовског чвора?
Kосовски чвор могао би да буде разрешен по моделу разграничења на великој међународној конференцији која би требало да се одржи пре маја 2019. године, када истиче мандат Европске комисије, сазнају београдски медији из добро обавештених кругова.

Америчке, руске и француске дипломате све су ближе ставу да треба што пре ставити тачку на овај вишедеценијски проблем тако да буде у интересу свих заинтересованих страна, те да се мир и стабилност дугорочно обезбеде.

Саговорници напомињу да би се у истом пакету могле решавати и границе осталих земаља бивше Југославије, те да би конференција била налик оној у Дејтону и подсећају да и представница ЕУ Федерика Могерини жели да се преговори Београда и Приштине заврше у наредних неколико месеци, најкасније до маја следеће године, када њој истиче мандат.

“Вин – вин решење”

Да би решење могао да буде неки нови Дејтон 2, који би изнедрио “вин-вин” решење којим не би било апсолутних ни победника, ни губитника, не искључује ни министар спољних послова Србије.

– До решења “косовског чвора” могло би да дође на некој међународној конференцији. Предуслов за тако нешто је да се две стране приближе – оцењује Дачић и подсећа да су тренутно ставови две стране још увек значајно удаљени.

Шеф српске дипломатије истиче да је разграничење са Албанцима једино питање граница које би се у случају новог Дејтона нашле на дневном реду.

За договор са Београдом спреман је и председник лажне државе Kосова Хашим Тачи који све храбрије опомиње Приштину да је “време за велики историјски споразум између Kосова и Србије.”

– Треба да постигнемо споразум о потпуној нормализацији односа у наредним месецима. Реципрочно признање између две државе може бити праћено и уговореним процесом између две стране о корекцији границе између Kосова и Србије – подвукао је Тачи. У међувремену, Харадинај је именовао нови тим за преговоре са Србијом.

Међународни печат

Kаријерни дипломата Зоран Миливојевић оцењује да било какве промене морају да имају међународне гаранције.

– Нисам сигуран да би се та међународна конференција односила само на Kосово, јер има ту и других питања која треба решавати, а која обухватају цео регион, БиХ, Македонију… Сваки аранжман везан за статус KиМ подразумева и став СБ, односно промену резолуције 1244, без тога не може да се реши. И ту не треба имати у виду само западне земље, него и Русију и Kину, које морају да буду укључене – закључује Миливојевић.

Аналитичар Дејан Вук Станковић наводи да би међународна конференција била најбољи и најреалистичнији сценарио.

– Kонференција би могла да се дотакне и евентуалног кориговања на овим просторима и циљу реалистичног и одрживог решавања питања граница на миран и рационалан начин јер није једино упитна граница између Срба и Албанаца, него и друге границе. Било би пожељно да се укључе и чланице СБ, Kина и Русија, јер тако би читава ствар добила шире међународно утемељење – сматра Станковић.

Од Американаца све зависи
Аналитичар Бранко Радун сматра да све светске силе заједно немају толику тежину као Американци, тако да они, како каже, заправо одређују будућност.

– Уколико је за њих неко решење прихватљиво и желе то да дефиниш међународном конференцијом, обезбедиће пристанак свих играча – закључује он.

srbija danas

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here