За месец дана скидају усташку таблу из Јасеновца

Поделите:

Потпредседник Хрватске народне странке (ХНС) Срђан Гјурковић изјавио је вечерас како би у року од наредних месец дана плоча у Јасеновцу са натписом „За дом спремни“ требало да буде уклоњена.
Он је гостујући у емисији „Вето“ на Н1 телевизији казао да натпис „За дом спремни“ не може да стоји на тој плочи, као и да се о томе и хрватски премијер Андреј Пленковић јасно изразио, тако да се сада тражи решење како да се плоча уклони.

„Зна се ко је био где у Другом светском рату и то пише у Уставу, да се темељимо на антифашизму. Није допустиво да фашистичке и нацистичке поруке буду било где истакнуте, а посебно тако да се млади људи који су дали живот за ову државу, а то је у суштини њима спомен, уопште не примете, већ се прича о називима недопуштених тоталитарних режима“, казао је Гјурковић.
Упитан да каже какво решење се тражи, он је навео како „шарафцигер“ за уклањање плоче постоји, али да се мора наћи решење које би спречило да се таква питања убудуће не провлаче и то кроз потпуну законску регулативу, како би се та прича о таквим споменицима потпуно затворила.

„Није поента у скидању једне плоче, него у инсистирању да се тако нешто не понавља. Оно што је било у Влади Моста и ХЏ где је било сталних опструкција, опозиција у власти, овде у коалицији ХЏ-а и ХНС-а нема. Ми са ХЏ-ом разговарамо, али не преко медија“, казао је Гјурковић.

Говорећи о најави постављања плоче усташком злочинцу Јури Францетићу, Гјурковић је рекао како у ХНС-у очекују да надлежне институције функционишу у складу са законом.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here