За ове злочине Србија терети Харадинаја!

Поделите:

Бројни су злочини који се приписују једном од главних команданата терористичке Ослободилачке војске Kосова, а још бројнији докази које је Србија годинама уназад прилагала надлежним судовима.

Рамуш Харадинај, сада већ бивши премијер привремених приштинских институција, поднео је данас оставку на ту функцију јер је добио позив да да исказ пред Специјалним судом у Хагу, у својству осумњиченог за ратне злочине.

Бројни су злочини који се приписују једном од главних команданата некадашње терористичке Ослободилачке војске Kосова, а још бројнији докази које је Србија годинама уназад прилагала надлежним судовима. Ипак, Харадинај је сваки пут успевао да буде ослобођен због “недостатка доказа”.

Жртве Харадинаја и његових саобораца били су Срби, Роми и “нелојални Албанци” који нису подржавали ОВK.

РАЗВОЈНИ ПУТ РАМУША ХАРАДИНАЈА

У селу Јабланица 1998. године одржан је састанак свих локалних команданата ОВK на Метохији и Харадинај је именован за команданта оперативне зоне Дукађини (Метохија). Само дан после именовања донео је наредбу о општој мобилизацији и “припреми становништва, бораца и старешина за рат”.

Почетком јула 1998. године је својеручно потписао наредбе којима је већи број припадника ОВK упутио на подручје села Лођа, код Пећи, где је убрзо почињено више злочина над полицајцима и српским цивилима.

Иако су о злочинима Рамуша Харадинаја и његових јединица прикупљени подаци о свирепим злочинима у периоду измешу 1998. и 1999. године, међу којима су свирепа убиства и силовања албанских жена, он је у Хагу ослобођен за злочине из 1998, а српска држава је сада инсистирала на злочинима из 1999. јер се командант ОВK брани да му је већ суђено за 1998. годину.

ЗВЕРСKА УБИСТВА И МУЧЕЊЕ БЕБА

Међу злочинима која се Харадинају стављају на терет су и докази за убиство 13 жртава (међу којима су и деца), од којих је неке, према тврдњама сведока, лично убио он. Наредио је да се деца затворе у оборе, где су држана данима. Међу њима, јуна 1999, била је и беба млађа од годину дана. Харадинајеви саборци су је бацили о зид импровизованог затвора, због чега је ова жртва трајно парализована, сведочили су нови сведоци али и Харадинајеви саборци, који су у међувремену ушли у програм заштите.

Шеф Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић, описао је свиреп злочин почињен 1999. када су у породичну кућу K. А. у Ђаковици упали војници под командом Харадинаја. Један од војника тада је испалио два хица у двонедељну бебу која је лежала у колевци, одсекао јој главу и њеном оцу рекао:”Ето сад имаш месо за пасуљ”.

Према сведочењима које је скупило српско правосуђе, Харадинај је лично силовао више жртава, међу којима су биле и девојчице. Једну од њих, малолетну Тафаи Нањимету, Харадинај је силовао у ђаковичком хотелу “Паштрик”, а после њега, пуних 40 сати силовали су је и остали из ОВK.

За свирепо мучење и убијање мајке и ћерке Љ. K. (45) и Р. K. (19) августа 1998. у близини Суве Реке осумњичени су припадници ОВK под директном командом Харадинаја, пренели су медији 2017. године. На одећи жртава на албанском језику је било исписано “српске курве”. Обе су убијене хицима у главу из ватреног оружја, а мајка је имала и завезану кесу око главе. Она је била стравично претучена пре смрти, док је ћерка пре смрти вишеструко силована. У исто време, у августу 1998, пронађено је масакрирано тело српског полицајца С. П., кога су, како се сумња, заробили припадници ОВK под командом Харадинаја. Неки делови тела су недостајали и, како је утврђено откинути су жртви.

НЕДОСТАТАK ДОKАЗА И ЛИKВИДАЦИЈА СВЕДОKА

Рамуш Харадинај али и његов брат Даут Харадинај, осим што су осумњичени за ратне злочине, доводе се у везу са трговином органима, оружјем, дрогом, као и рекетирањем албанског становништва”.

Чак и када би се нашао на општуженичкој клупи, успевао је да буде ослобођен сваки пут због “недостатка доказа” упркос постојању истих или због ликвидације сведока. Током поступка у Хагу, 19 сведока Харадинајевих злочина су мистериозно убијени, а истрагом никад није утврђено ко је извршилац.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here