За пет година роботи ће од људи преузети половину послова

Поделите:

У следећих пет година половину свих садашњих радних места у средњим и великим фирмама машине ће преузети од људи, пошто ће пандемија корона вируса убрзати промене на тржишту рада и повећати неједнакости, предвиђа се у извештају Светског економског форума и упозорава да би то могло да створи додатне неједнакости.

У извештају се наводи да би „револуција робота” отворила 97 милиона радних места широм света, али поништила готово исто толико, а неке заједнице довела у опасност.

Најугроженији аутоматизацијом јесу ручни послови у администрацији и обради података, саопштио је Светски економски форум (ВЕФ).

Али, додаје се, појавиће се нова радна места у здравственој нези, ИТ сектору (пре свега развоју вештачке интелигенције) и зеленој економији.

Истраживање Форума обухватило је 300 највећих светских компанија, које запошљавају осам милиона људи широм света.

Више од 50 одсто анкетираних послодаваца рекло је да очекује да ће убрзати аутоматизацију неких радних места у сопственим компанијама, док је 43 одсто рекло да ће досадашња радна места вероватно уступити место технологији.

ВЕФ је саопштио да је пандемија корона вируса убрзала усвајање нових технологија јер су компаније настојале да смање трошкове и усвоје нове начине рада.

Али у истраживању се наводи и упозорење да се радници сада суочавају са двоструком претњом због „убрзавања аутоматизације и рецесије због Ковида-19″.

„[Те су ствари] продубиле су постојеће неједнакости на тржиштима рада и условиле да се позитиван тренд запошљавања после глобалне финансијске кризе 2007-2008. сада преокрене”, рекла је Садија Захиди, генерални директор ВЕФ-а.

„Сценарио двоструког поремећаја представља нову препреку за раднике у овом тешком времену”, навела је она и додала и да је све мање могућности да се то преокрене.

Да ли бисте допустили роботу да вам чува децу, чита вести или вас води у излазак?

Потпис испод видеа,Упознајте роботе који могу да нас замене

Presentational grey line

„Повећана потражња”

ВЕФ је саопштио да тренутно око трећину свих радних задатака реализују машине, док људи раде на преосталим местима, али и да ће се до 2025. равнотежа променити.

Послови који се ослањају на људске вештине попут саветовања, доношења одлука, закључивања, комуницирања и интеракције постаће све траженије.

Такође би дошло до „пораста” потражње за радницима у зеленој економији и нових послова у областима попут инжењерства и „рачунарства у облаку” (cloud computing) – испорука рачунарских услуга на захтев – од апликација до складишне и процесорске снаге.

Али наводи се да ће милиони рутинских или ручних послова бити замењени технологијом, што ће највише утицати на најниже плаћене и најмање квалификоване раднике.

Истакнуто је да ће милиони морати да се преквалификују да би се изборили са променом и да ће им у томе бити потребна значајна подршка влада.

Presentational grey line

Можда ће вас занимати и овај видео – зашто је српски робот најиновативнији

Потпис испод видеа,Ови млади научници имају 12 и 13 година и већ праве роботе који свашта знају.

Presentational grey line
BBC
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here