За ратни злочин над Србима две и по године затвора

Поделите:

За ратни злочин против српског цивилног становништва у Ливну Суд БиХ првостепено је осудио на укупно две и по године затвора Муамера Јашаревића и Сеада Велагића, док је Зденко Андабак ослобођен.
Јашаревић је осуђен на годину и шест месеци за нечовечно поступање према два затвореника и мучење једног, као извршилац и саизвршилац, док је Велагић као саизвршилац осуђен на годину дана затвора због нечовечног поступања према два затвореника у Основној школи “Иван Горан Ковачић”.

Судско веће утврдило је да су ова дела Јашаревић и Велагић починили као припадници Војне полиције Хрватског већа одбране (ХВО) Ливно, преноси Бирн.

Веће није нашло доказаним да су Јашаревић, Андабак и Велагић учествовали у удруженом злочиначком подухвату, да је почињен на подручју Ливна, нити да су учествовали у насилном пресељењу српског становништва, незаконитом затварању и доприношењу систему злостављања.

На основу тога, Јашаревић и Андабак су по командној одговорности, коју им је Тужилаштво БиХ стављало на терет, ослобођени по 17 тачака оптужнице, као и за пет за што су директно оптужени. Велагић је ослобођен за две тачке оптужнице којима су му на терет стављена злостављања два затвореника.

Веће није нашло доказаним да су Андабак и Јашаревић имали наредбодавну улогу и функције како је Тужилаштво БиХ навело у оптужници.

Првостепеном пресудом ослобођени су трошкова плаћања поступка. Јашаревићу и Велагићу су продужене мере забране, а Андабаку укинуте.

На ову пресуду постоји могућност жалбе Апелационом одељењу Суда БиХ. Оптужница је теретила Андабака, Јашаревића и Велагића за затварање, мучење и убиство српских цивила у Ливну.

Андабак је био командант Војне полиције ХВО-а за Оперативну зону северозападна Херцеговина, Јашаревић његов замјеник, а Велагић припадник криминалистичке службе Војне полиције ХВО-а.

Оптужница је теретила Андабака и друге да су у оквиру широког и систематичног напада Војне полиције ХВО на српско цивилно становништво у Ливну, од априла 1992. до јула 1993. године, противзаконито затварали и мучили цивиле у школи “Иван Горан Ковачић”.

Суд БиХ је 28. априла 2015. године потврдио оптужницу која Андабака, Јашаревића и Велагића терети за кривично ђело злочини против човечности.

Срна

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here