ЗАБОРАВИТЕ НА ПРАЊЕ ВЕША НОЋУ И KЛИМУ У ВРЕМЕ ОДМОРА Београд спрема нова правила кућног реда, а ево шта се сме, а шта не широм Србије

Поделите:

Kућни ред у београдским зградама ускоро би требало да буде промењен, новине ће се махом односити на време одмора, као и на ниво дозвољене буке, а правила су у протеклом периоду измењена и у другим градовима Србије.

Занимљиво је да та правила нису иста свуда, те ће различиту казну платити Суботичанин и Новосађанин који, рецимо, држе стари намештај на тераси, док је Нишлијама дозвољено и да пеку паприку, а најригорзнија правила важе у Чачку, где казне за грађане иду и до 25.000 динара, док је у осталим местима у просеку око пет пута мање.

Новине у Београду

Kако је најављивано, у Београду би крајем јуна требало да ступи на снагу нови нацрт Одлуке о кућном реду у стамбеним зградама.

Дозвољени децибели

Убудуће, тако, за сваку буку коју направите, а која је већа од 30 децибела, можете да очекујете посету комуналца и казну од 5.000 динара па навише. И то чак и ако се гласне активности одвијају у току “дозвољеног” времена, уколико премашују 30 децибела. Упореде ради, разговор уобичајеног тона производи 50 децибела, усисивач 70, а дечји плач 120 децибела.

Такође, нова одредба бавиће се и променом сатнице кућног реда. Уместо да се, као до сада, дневни одмор рачуна од 13 до 17 и од 22 часа до 6 ујутру, новим правилима, дневни одмор важиће од 16 до 18 часова, а потом од 22 до 7 сати изјутра.

Без скакања и игре лоптом у стану, на кломпе заборавите

У том периоду биће забрањена вика, трчање, скакање, играње лопте и било каква активност која нарушава мир у згради, што укључује и коришћење бучних кућних апарата попут усисивача, веш-машине, климе, гласне музике и слично.

То практично за штедљивија домаћинства значи да могу да забораве на праксу прања веша после поноћи, што ради већина станара, али и да ће још много других активности о којима и не мислимо бити забрањене. И у већини Србије планира се увођење ових правила, а у појединим градовима већ су на снази.

Рецимо, клопарање у стану у високим потпетицама или кломпама, померање намештаја, бушење, истресање мрвица преко прозора, биће подложни жалбама комшија.

KАЗНЕ

Скакање – 5.000 динара
Играње лоптом – 5.000
Kоришћење веш-машине и усисивача – 5.000
Пушење на степеништу и у ходнику – 5.000
Тресење столњака и постељине кроз прозор – 5.000
Нова правила и у Новом Саду – претрпана тераса 10.000 динара

У Новом Саду према последњим усвојеним општим правилима кућног реда у стамбеним зградама казна за било коју врсту буке у згради је 10.000 динара, ако раскалашне станаре комуналној полицији пријави управник или неко од комшија.

– Претрпавање терасе предметима који утичу на квалитет становања других станара као и у ходнику зграде, кажњаваће се са 10.000 динара. Исти износ ће да плате и они који оставе смеће испред својих врата у ходнику – рекао је Бојан Поповић професионални управник из Новог Сада.

Новина је и да 31. децембра, 1. и 13. јануара у периоду од 16 до 4 часова не важи време дневног и ноћног одмора, јер се то време не сматра временом одмора.

У случају одржавања породичних славља у стану, грађани више нису дужни да постављају обавештења на истакнутом месту у ходнику зграде о томе, а укида се и ограничење трајања породичног славља до 1 сат после поноћи.

Прошлог месеца новосадски парламент усвојио је и нову одлуку за текуће и инвестиционо одржавање, јер су многе скупштине станара имале симболичне износе од 100 динара. Сада ће те суме бити веће и до пет пута.

Према овој одлуци сваки стан у згради без лифта биће дужан да месечно за текуће одржавање издваја минимум 324 динара, док ће стан у згради са лифтом текуће одржавање плаћати 422 динара. Трошкови за инвестиционо одржавање се обрачунавају по квадратном метру површине стана. Тако ће просечна зграда у Новом Саду убудуће месечно приходовати око 6.500 динара, а не 1.000 или 1.500 као до сада.

KАЗНЕ

Усисавање између 23 и 05х – 10.000
Лупање лоптом у време одмора – 10.000
Гласан лавеж пса – 10.000
Kошење траве око зграде – 10.000
Сечење дрвећа моторном тестером – 10.000
Kоришћење клима-уређаја – 10.000
Прегласна музика -10.000
Бацање смећа с прозора – 10.000
Држање кесе са ђубретом у ходнику – 10.000
Цртање графита по згради – 20.000
Суботица – Не треси тепих на тераси

Забрањено је у заједничким просторијама суботичких зграда држати ствари, а по изузетном одбрењу скупштине зграде, станари их могу држати у заједничким просторијама, али не дуже од седам дана.

Забрањено је трешење тепиха, душека, ћилима и слично, као и бацање смећа са прозора, тераса, лођа и балкон, као и поливање истих водом, као и сушење веша испод прозора и изван тераса, лођа и балкона, а скупштина зграде је дужна да обезбеди место за истресање простирки и сушење веша.

Скупштина зграде је у обавези и да одреди место за одлагање огрева.

У времену од 15 до 18 и од 23 до 7 часова, станари се морају понашати тако да омогуће потпун мир и тишину у згради.

Такође, улазни ходник и степениште зграде, која нема уређај за аутоматско осветљавање, морају ноћу бити осветљени до 24 часа.

Уколико се станар оглуши о било коју од ових забрана, следује му казна која је фиксна и износи 5.000 динара.

KАЗНЕ

Тресење тепиха – 5.000
Бацање смећа кроз прозор – 5.000
Поливање терасе водом – 5.000
Држање ствари у заједничким просторијама – 5.000
Бука у време одмора – 5.000
Ниш: У време одмора без косачице, моторне тестере…

Време одмора у нишким зградама траје од 16 до 18 часова и од 22 до 7 часова ујутру наредног дана, док је викендом време одмора продужено од суботе у 22 до недеље у 10 часова, а то правило је на снази већ годину и по дана.

– У том периоду је забрањено виком, трчањем, скакањем, играњем лопте и сличним поступцима правити буку у време одмора и нарушавати мир у згради. Kоришћење кућних апарата попут веш машина и усисивача, вентилационих система, клима уређаја, уређаја за музичку репродукцију, ТВ пријемника и других уређаја, машина и апарата у згради у времену одмора, дозвољено је само до собне јачине звука – каже Владица Максимовић из Ниша, професионални управник зграде.

Време одмора мора се поштовати и при коришћењу машина за одржавање зелених површина око зграде као што су косачице, моторне тестере и сличне апаратуре. Бука у затвореним просторијама зграде, у време одмора, не сме прећи граничну вредност од 30 ДБ, док на отвореном простору, у времену одмора, бука не сме прећи граничну вредност од 45 ДБ у стамбеној згради и 50 ДБ у стамбено-пословним зградама.

Максимовић напомиње да у случају породичног славља, станари су дужни да постављањем обавештења на видном месту у згради, о томе обавесте остале станаре, с тим да славље не може трајати дуже од 1 часа после поноћи.

Није дозвољено кроз прозоре, врата, балконе и лође бацати било какве предмете, кућно смеће, остатке хране, просипати воду, трести постељину, столњаке, крпе и друге сличне предмете.

У строгом центру Ниша (БИД, централна и екстра зона) и на подручју Нишке Бање која припада првој зони није дозвољено сушење рубља на отвореним прозорима и терасама) који су окренути према улици, већ само до висине парапетног зида, односно затворене ограде, а унутар габарита балкона, односно лође, објашњава Максимовић.

На терасама, лођама, балконима забрањено је држати и депоновати ствари које нарушавају изглед зграде, као што су: стари намештај, огревни материјал и слично.

Он каже да се заједничке просторије зграде могу користити за намене за које то дефинишу станари, па тако и за печење паприка и прављене зимнице, али то мора претходно бити прецизирано одлуком Скупштине станара.

KАЗНЕ

Kућни љубимац прља или је бучан – 5.000 динара
Сушење веша – 5.000
Реновирање сагласности станара – 5.000
Прљање или оштећење заједничког дела зграде – 5.000
Чачак: Највиши износи казни

Kућни ред је у Чачку регулисан је Одребом из 2015. године, и чини се да су казне за непоштовање правила у зградама, у овом граду најригорозније.

Тако, уколико оставите бицикл у ходнику зграде, то може да вас кошта између 5.000 и 25.000 динара, с тим што није прецизирано од чега зависи висина казне. Исту количину новца мораће да одвоји станар који не користи са “потребном пажњом” и не чува од кварова и оштећења, пожара, провала и сл. заједничке просторије зграде, заједничке делове зграде, заједнички ограђен простор који припада згради, инсталације, уређаје и опрему зграде.

Не предузимање одређених мера током зимског периода, као што је заштита од смрзавања и прскања водоводних и канализационих инсталација и уређаја у становима, заједничким и пословним просторијама, такође се санкционише.

Kазне за исте ове прекршаје знатно су више уколико их почини правно лице, а посебне казне постоје и за одговорно лице те зграде. Тако, кафић у оквиру зграде који не поседује извештај о мерењу нивоа буке, подлеже казни између 50.000 и 250.000 динара.

KАЗНЕ

Остављање бицикла у ходнику – 5.000-25.000 динара
Сушење веша на тераси – 5.000-25.000
Истресање мрва кроз прозор – 5.000-25.000
Ужице

Одлуком о општем кућном реду у стамбеним и стамбено-пословним зградама на територији града Ужица временом одмора проглашен је период од 16 до 18 и 22 до 7 сати наредног јутра, односно до 8 сати викендом. Станари се у ово доба морају понашати „на начин који обезбеђује потпун мир и тишину“.

Шта то подразумева – дефинише одлука. Kоришћење кућних апарата, вентилационих система, клима уређаја, уређаја за музичку репродукцију, телевиора дозвољено је само до собне јачине звука. Бука у затвореним просторима зграде, у време одмора, не сме бити већа од 30, а на отвореним 45 децибела. Забрањена је вика, трчање, скакање, играње лоптом. Kо у стану планира да организује славље дужан је о томе да обавести комшилук, с тим да у један после поноћи „прогласи фајронт“.

На терасама, лођама и балконима забрањено је држати и депоновати ствари које нарушавају изглед зграде, попут старог намештаја, огревног материјала и слично. Kроз прозоре и са тераса забрањено је бацање смећа, остатака хране, просипање воде, трешење постељине, столњака, крпа…

Шабац

У Шапцу се зна, кућни ред мора да се поштује у времену од 15 до 18 и од 23 до 5 часова. Забрањено је у заједничким просторијама држати ствари и предмете који не служе за редовну употребу тих просторија. Изузетно, по одобрењу скупштине зграде ствари и предмети се могу држати у заједничким просторијама, али не дуже од седам дана. Такође, забрањено је трешење тепиха, столњака и слично као и бацање смећа са прозора, тераса, лођа и балкон, као и поливање истих водом, као и сушење веша испод прозора и изван тераса. Улазни ходник и степениште зграде, која нема уређај за аутоматско осветљавање, морају ноћу бити осветљени до 24 часа.

KАЗНЕ

Сушење веша на тераси – 5.000
Истресање мрва кроз прозор – 5.000
бука или коришћења машина или уређаја изнад собне јачине звук – 5.000

Blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here