Заборављени геноцид: Током рата у Сарајеву је убијено најмање 8.255 Срба

Поделите:

Најмање 8.255 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године, пописао је Институт за истраживање српских страдања у 20. веку из Београда. Још 860 особа води се као нестало, а из Института наводе да је могућност грешке у попису три одсто и да се списак још провјерава.

Сарадници Института податке су прикупљали уз помоћ сведока који су били по логорима, људи који су живели у Сарајеву за време рата и чланова породице који су преживели злочине, а тамо где су побијене читаве породице, сведочили су њихове комшије и пријатељи.

Један од сарадника Института Страхиња Живак рекао је да се списак још проверава и да ће за сваку жртву садржати име и презиме, годину рођења и смрти.

“У тако великом списку може бити око три одсто грешке, зато што су неки људи после размењени или побегли из логора, а ми те касније податке нисмо нашли. Могуће су грешке, али 97 одсто подаци су проверени и тачни”, рекао је Живак за “Нови репортер”.

Он је најавио да ће ускоро бити објављена књига “Српска стратишта Сарајева”.

 РТРС

Поделите:

10 Коментари

  1. Ja ne samo da vjerujem nego i znam. Gledao sam kako mog komšiju rbina i njegova dva sina “zelene beretke” bacaju sa balkona njegovog stana u neboderu nakon što su im podmetnuli bombu pa je “pronašli”. Da nisam Čeh i meni bi se slično desilo jer su i meni podmetnuli neispravan pištolj bez okvira. Spasio me rodni list pokojnog oca.

  2. Senade, mozes samo da mastas, Amerika je trenutno zauzeta ubijanjem muslimana i razaranjem njihovih drzava po Bliskom Istoku u interesu Izraela.
    A i da nije zauzeta ubijanjem muslimana, Amerika i Evropa nisu zainteresovae da bas stvore cistu muslimansku drzavu u Evropi. Zato su i potpisali u Dejtonu ovakvu BiH, da ipak ne bude ni po srpskom ali da ne bude ni muslimanska drzava u Evropi.
    Tvoji pateticni snovi su jalovi, ako ikad bude rata ponovo to je kraj retardirane BiH. Niko je sklopit vise nece. Uzalud sanjate o genocidu i etnickom ciscenju, to samo pokazuje da ste vi zapravo takvi bolesni i zli…
    A sada je tu i ojacala Rusija.
    Mozete samo da kmecite bespomocno, i da djelite pederaciju sa Hrvatima. Mi Srbi imamo osim R. Srbije i R. Srpaku, kontrolisemo 49%BiH. 😉

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here