Задарско правосуђе обуставило прогон гуслара Воје – првог у Хрватској оптуженог за ругање држави!

Поделите:

Осам година од подизања оптужнице, Жупанијски суд у Задру обуставио је казнени прогон против контроверзног гуслара и пјевача народних пјесама из Жегара покрај Обровца, 59-годишњег Војислава Воје Радмиловића, који је као први оптуженик у новијој хрватској повијести требао одговарати за казнено ђело ругања држави.
Kазнени поступак против овог бившег предсједника жегарског пододбора Српског културног друштва “Просвјета” ушао је, наиме, у апсолутну застару. Правосуђе му након подизања оптужнице није успјело ући у траг и уручити позив за суђење, док је захтјев за суђење у његовој одсутности одбијен.

– Апсолутна застара казненог поступка у овој казненоправној ствари за наведено казнено ђело наступила је 7. рујна 2015. – стоји у рјешењу Жупанијског суда у Задру, по предсједнику вијећа мр. сц. Маријану Битанги.
Оптужницу против гуслара Воје Жупанијско државно одвјетништво у Задру подигнуло је 2010. године након што је он у судници Прекршајног суда у Обровцу, гђе се против њега водио прекршајни поступак због прометне несреће, викао да “живи у усташкој држави”, а да је полицајац који је био свједок − “усташки специјалац”.

У оптужници се наводи да је казнено ђело за које је прописана казна затвора од три мјесеца до три године, починио 7. рујна 2009. око 10,50 сати у згради Прекршајног суда у Обровцу као окривљеник прекршајног поступка под предсједањем суткиње Лоринде Толић с циљем омаловажавања Републике Хрватске. Ђело је, како се наводи починио као дугогодишњи алкохоличар и у стању суманутог поремећаја, због чега није могао схватити значење својег ђеловања нити управљати својим поступцима. Унаточ упозорењу суткиње у неубројивом стању јавно је извргнуо грубом омаловажавању Републику Хрватску, чиме је починио протуправно ђело против Републике Хрватске – повредом угледа Републике Хрватске.

Прије инцидента у Обровцу, овај жегарски гуслар доспио је у средиште јавности 2008. године када је с традицијском групом “Жегар живи”, састављеном од српских повратника, снимио ЦД те се нашао на свјетској топ-листи “Wорлд Мусица”.Шест ентузијаста из Жегара пробило се на свјетску глазбену сцену с древним грокталицама, начину пјевања сличном јодлању.
Иако се за Радмиловићем дуго трагало, те се говорило да је нестао под сумњивим околностима, према писању српског “Блица” из липња, од 2010.године с обитељи живи на Фрушкој гори гђе под надимком “Војо Цар” промиче дух Далмације. Заједно са супругом Миљком, те сином Милошем, како се наводи у “Блицу”, и даље свира у пјевачкој групи “Жегар живи”.

 

Слободна Далмација

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here