Заев: Нема говора о македонском сценарију у Црној Гори

Поделите:

Македонски премијер Зоран Заев изричит је у оцени да се ситуација у Македонији — када је његова тада опозициона СДСМ бојкотовала парламент, што га је потом довело на власт — разликује у односу на бојкот парламента црногорске опозиције.

Председник опозиционе Социјалдемократске партије Ранко Кривокапић рекао је, наиме, раније за ТВЦГ да је након бојкота Заев постао премијер и да Црној Гори треба „македонски сценарио“ који ће довести до смене власти.

Заев за подгоричке „Дневне новине“ каже да је Црна Гора стабилна држава, лидер евроатлантских интеграција у региону и немогуће је поредити политичку кризу у Македонији која је претходила његовој победи на изборима са садашњом политичком ситуацијом у Црној Гори.

Заев је рекао да је Црна Гора учлањењем у НАТО потврдила да је „права држава“.

Он није желео да коментарише ставове појединих опозиционих лидера из Црне Горе који тврде да ће њиховим истрајавањем на бојкоту Црна Гора добити прилику да организује фер и поштене изборе, али је поновио да су поводи за бојкот веома различити.

„Ми смо се вратили у парламент. Нема сличности између тадашње ситуације у Македонији и ове садашње у Црној Гори. Ми смо тада објавили шта је истина у Македонији, и саопштили шта је све претходна власт урадила што је довело до политичке кризе. Догађаји који су довели до пада претходне власти у Македонији и садашње стање у Црној Гори су сасвим другачији. Велика је разлика“, каже Заев.

Он каже да је званична Подгорица достигла стратешки циљ Македоније.

„Ми желимо да постанемо чланица НАТО-а и ЕУ. Сматрам да тек када нека земља из нашег региона постане чланица НАТО-а, онда је права држава. А Црна Гора је то. Стабилна држава и велики пријатељ Македоније“, навео је Заев и додао да односи двеју држава никада нису били бољи.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here