Заев представио састав нове Владе, очекује потврду Собрања

Поделите:

Мандатар за премијера Македоније и лидер Социјалдемократске странке Македоније (СДСМ) Зоран Заев објавио је састав нове коалиционе Владе, коју треба да потврди Собрање.

Лидер СДСМ је најавио да ће Влада имати 15 ресорних министара и шест министара без портфеља. Покрет Беса неће учествовати у новој влади, преноси Радио Телевизија Србије (РТС).

Мандатар Заев изјавио је да очекује да ће нова македонска влада бити формирана до среде увече.

“Седница је заказана за сутра (уторак), расправа би требало да траје два дана, што значи да ће влада бити изабрана до среде увече. Надам се да се овај крајњи рок неће до краја искористити, узимајући у обзир претходна искуства,” рекао је Заев новинарима.

Према његовим речима, прво што ће Влада учинити биће укидање спољног тестирања за ученике основних и средњих школа.

Он је најавио да ће се нова влада развијати у два смера – реформама и побољшању живота грађана.

СДСМ ће контролисати ресоре спољних послова, одбране и финансија, док ће већи албански партнер у власти, странка ДУИ добити укупно шест места, укључујући и две позиције потпредседника Владе.

Друга албанска странка, Алијанса за Албанце, имаће два министра у новој влади Македоније.

Странке које су предложиле министре за нову владу имају 62 од укупно 120 заступника у Собрању па би потврда владе премијера Зорана Заева требала бити само формалност, а како се верује избор нове владе ће делимично ублажити политичку кризу која већ месецима траје у Македонији.

Министарство одбране Заев је поверио Радмили Шекеринској, а Оливеру Спасовском Министарство унутрашњих псолова, наводе македонски медији. Шеф дипломатије биће Никола Димитров, а на челу ресора финансија наћи ће се Драган Тевдовски.

Рената Десковска биће задужена за образовање, за транспорт Горан Сугаревски, а ресор пољопривреде водиће Љупчо Николовски. На челу Министарства за рад и социјална питања биће Мила Царовска, иИнформатичким питањима и администрацијом бавиће се Дамјан Манчевски, а културом Роберт Алагозовски. Вицепремијер Кочо Агнушев бринуће о економским питањима.

Министри без портфеља су Едмонд Адеми, Роберт Поповски, Зорица Апостоловска, Зоран Шапурик, Самка Ибраимовски и Аднан Кахил.

Раније данас пропали су преговори са покретом Беса о учешћу у новој влади.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски оценио је да је нова влада, коју је предложио лидер СДСМ, састављена на брзину да би задовољила апетите партијских лидера. Избор чланова нове владе није направљен на основу стручности или искуства, рекао је Груевски и истакао да је велики број чланова нове владе током претходних дужности, које су обављали био умешан у различите корупционашке афере, пренели су македоснки медији.

glasamerike.net

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here