Заев режира упад Срба у Македонију?

Поделите:

Српске службе добиле информације да се разрађује план дестабилизације односа двеју држава. Намера да наоружани Албанци, обучени у наше униформе, уђу на македонски простор

ДОМАЋЕ обавештајне службе добиле су упозорење да постоји озбиљна опасност планског изазивања напетости између Србије и Македоније у коју би били укључени Албанци и део власти у Скопљу – незванично сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, оперативци с терена дојавили су да се спрема убацивање добро наоружане групе Албанаца у граничну зону Србије и Македоније. Ови уљези би, наводно, требало да буду обучени у униформе наших специјалних војних или полицијских јединица, а њихов задатак био би да на неприступачним деловима пређу македонску границу и обаве „извиђање“ територије.

Оперативци су известили и да би потом ова група, у добро режираном сценарију, била снимљена, што би довело до дипломатског рата између две државе, а Скопљу би све то наводно послужило као адут да нашу државу оптужи за кршење суверенитета, скривање наоружања и организовање оружане побуне на територији суседне државе.

План до кога су дошле наше безбедносне структуре, а који је познат и појединим носиоцима највиших државних функција у Скопљу, подразумевао би оптуживање Србије и њеног руководства да имају територијалне аспирације према јужном суседу и да раде на дестабилизацији и цепању македонске територије.

Други део акције компромитације наше земље и њених државних органа одиграо би се преко фантомске шпијунске афере, која би била отворена „спектакуларном“ акцијом хапшења измишљене српске мреже агената у Македонији. Овај сценарио подразумевао би привођење бивших пензионисаних припадника служби безбедности (ДБ и органа безбедности бивше ЈНА) који су се скрасили у Македонији.

ТИРАНСКА ПЛАТФОРМАУ
СРЕДИШТУ „македонског сценарија“, подсетимо, била је Тиранска платформа, у којој су садржани захтеви албанских странака да би подржали владу Заева. Иако је њен садржај и даље замагљен, спекулише се да је овим актом он пристао на више услова који драстичну утичу на однос снага у региону – од тихе федерализације Македоније, па све до оптужби српског народа и државе за геноцид над Албанцима од 1912. до 1956. године.

– На удару македонских власти нашли би се посебно бивши обавештајци који живе сиромашно или имају озбиљније здравствене проблеме. Циљ свих информација је стварање конфузије, незадовољства међу грађанима, дестабилизација и преливање кризе на Косово и Метохију – тврди добро обавештени извор нашег листа.

Ова сазнања српских безбедносних служби пале аларм, нарочито јер је македонски премијер Зоран Заев прошле недеље навео да је све несугласице претходних дана решио у разговору с председником Србије Александром Вучићем.

Међутим, безбедносне информације указују на то да без обзира на привидну нормализацију стања између две земље, македонски државни врх има интерес да отвори нови пакет оптужби на рачун Србије.

Иза свега стоји албански притисак на нову македонску владу, како би од премијера Заева било издејствовано испуњење предизборних обећања. Листа њихових очекивања посебно добија на значају у светлу почетка унутрашњег дијалога у Србији поводом јужне покрајине, али и због новог отварања питања чланства Косова у Унеску.

– Прети реална опасност од угрожавања српско-македонских односа, будући да су они у претходних неколико месеци озбиљно нарушени – указује саговорник нашег листа. – Македонске власти јуна ове године оптужиле су српског дипломату Горана Живаљевића, као и званични Београд, за организовање државног удара. Сличну етикецију добили су и београдски новинар Мирослав Лазански и посланик у Собрању Иван Стоилковић, које је шпијунирала македонска полиција – наводи извор „Новости“.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here