Заев се спрема за превремене изборе

Поделите:

МАКЕДОНСКИ премијер и лидер СДСМ – Зоран Заев који западна марионета којом се управља из америчке амбасаде у Скопљу – изјавио је да ће бити учињени сви могући покушаји да се са опозицијом пронађе решење да се у парламенту изгласају уставне промене предвиђене Договором са Грчком.

“Озбиљан је процес пред државом. Покушаћемо са посланицима, све што можемо да направимо. Знате наше ставове”, рекао је Заев након састанка Извршног одбора СДСМ.

Извршни одбор СДСМ, како је саопштено, једногласно је закључио да треба да се искористе све демократске могућности да посланици „следе глас грађана“ изражен на референдуму 1. септембра и да обезбеде чланство Македоније у НАТО и ЕУ.

Највишии орган социјалдемократа сматра да посланици треба да следе глас већине од преко 600.000 грађана који су изашли на референдум и подржали Договор са Грчком, којим се предвиђа промена имена државе у Северна Македонија, уз гаранцију македонског идентитета, језика и културе.

“Уколико то није могуће и ВМРО ДПМНЕ и даље буде кочио будућност грађана и гурао земљу у провалију, онда не постоји друга опција осим превремених парламентарних избора”, истиче се у саопштењу.

Извршни одбор СДСМ је овластио Заева и шефа посланичке групе у парламенту Томислава Тунтева да “предузму све потребне кораке у правцу припреме превремених парламентарних избора”.

Супарничкој опозиционој ВМРО ДПМНЕ је поручено да нико не треба да се нада амнестији, алудирајући да су из те странке за подршку референдуму раније тражили промене Кривичног закона како би спасили претходно руководство на челу са Николом Груевском од кривичног гоњења.

А ВМРО ДПМНЕ – потпуно очекивано – прогласила је резултат референдума о Договору са Грчком, “великим фалсификатом” и “политички мртвим”.

Александар Николоски

Потпредседник ВМРО ДПМНЕ Александар Николоски обавестио је да Извршни комитет странке тражи формирање парламентарне анкетне комисије која ће прегледати неправилности на референдуму и разрешење државног тужиоца јер “жмури пред очигледним криминалом и нерегуларностима” у том процесу.

Нови државни тужилац који ће се, како је истакао потпредседник ВМРО ДПМНЕ, позабавити свим рефередумским нерегуларностима, треба да буде изабран на предлог опозиције.

Поводом најаве Заева да ће бити расписани ванредни парламентарни избори ако са ВМРО ДПМНЕ ускоро не буде постигнут договор о усвајању амандмана предвиђених Договором са Грчком, Николоски је рекао да његова странка тражи да се пре избора формира влада по “Пржинском моделу” са мандатом од 100 дана.

“То значи оставку премијера Заева и министара унутрашњих послова и за рад и постављење на та два места министара из ВМРО ДПМНЕ. Само то је предуслов за колико-толико фер изборе”, рекао је он, обавештавајући новинаре о закључцима са седнице ИО ВМРО ДПМНЕ.

На питање да ли руководство странке контролише посланике у парламенту, Николоски је рекао да је посланичка група јединствена.

Владајућој коалицији у парламенту Македоније за постизање двотрећинске већине за усвајање уставних амандмана предвиђених Договором са Грчком потребни су и гласови опозиционе ВМРО-ДПМНЕ.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here