Заев тврди да је још Груевски био пристао на име „Северна Македонија”

Поделите:

ПРЕМИЈЕР Македоније Зоран Заев изјавио је вечерас да је његов претходник Никола Груевски био прихватио промену имена државе у Горња и(ли) Северна Македонија за општу употребу, али да је Грчка то тада одбила.

“Груевски је прихватио Северна и Горња Македонија у 2012. и у 2013, без дефинисања идентитета, односно без тога да Грчка прихвати идентитет и језик. То је остављено да лебди. Грчка није прихватила то решење зато што је била испровоцирана пројектом Скопље 2014”, рекао је Заев у емисији Телевизије “Канал 5”.

Македонски премијер рекао је да се то може чути у илегално прислушкиваним разговорима које је као лидер опозиције доставио Специјалном тужилаштву за прислушкиване разговоре.

“Када би суд објавио разговоре о имену, чуло би се да ово није први пут да буде прихваћено име (Македоније) са географском одредницом, за општу употребу”, рекао је он, а преносе локални медији.

Заев је истакао да вечерас први пут спомиње те прислушкиване разговоре који, како је рекао, сведоче о калкулантству и лажном патриотизму Груевског и његових следбеника.

Груевски је недавно на друштвеним мрежама објавио старе изјаве у којима тврди да је својевремено одбио грчки предлог да Македонија добије префикс Северна, док функционери странке коју је водио петнаестак година договор Заева са Грчком оцењују као капитулантски.

Заев је рекао да када је објављивао “политичке бомбе” 2015. године, тај део о преговорима Груевског са Грцима није објавио да не би нанео штету преговарачкој позицији Македоније.

(Бета)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here