Zaev večeras objavljuje sastav i program nove vlade

Podelite:

Mandatar za premijera Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev večeras bi trebalo da objavi sastav koalicione vlade koju će SDSM formirati sa dve albanske parlamentarne partije – Demokratskom unijom za integracije (DUI) i Alijansom za Albance.
Pregovori sa Pokretom Besa, trećom albanskom partijom članicom parlamentarne većine o ulasku u vladu nisu ispeli, ali je ta stranka najavila da će nastaviti da bude konstruktivan faktor i da će podržati svaku incijatvu nove vlade koja bude u interesu Albanaca i države.

Koaliciona vlada Makedonije, koju će formirati Zoran Zaev sa dve albanske stranke, imaće 62 poslanika u Sobranju Makedonije koje ima 120 mesta. Besa ima pet poslanika.

Centralni odbor stranke SDSM, koja je okosnica nove vlade, zakazan je za večeras u 19.00 časova, a Zaev je najavio da će nakon toga Sobranju Makedonije dostaviti sastav i program nove vlade.

Lider najveće albanske stranke u vladinoj koaliciji DUI Ali Ahmeti danas posle podne ponovo se sastao sa mandatarom Zaevom, a kako je objavljeno, razgovarano je o sastavu vlade i kadrovskim rešenjima koje nudi DUI, ali i što bržem donošenju reformskih zakona.

Ahmeti je sinoć, nakon sastanka vrha stranke na kojem su određena imena budućih ministara, rekao da očekuje da će nova vlada izgurati čitav četvorogodišnji mandat.
– Imamo četvorogodišnji mandat i planiramo da ga isteramo do kraja. Ako se Besi ne dopada naš izbor, mogu da glasaju protiv – rekao je Ahmeti.

Podršku vladi ranije je dao lider Alijase za Albance Zijadin Sela.

U objašnjenju zašto su propali pregovori sa Besom, stranka Zorana Zaeva je navela da oko određenih pitanja nije postignut dogovor, ali nije precizirano oko kojih.

Ističe se da je tokom pregovora postignuta saglasnost da dve partije dele opredeljenje za hitne reforme i za demokratski i evropski razvoj Makedonije, kao i da SDSM ostavlja otvorena vrata sa saradnju oko podrške reformama koje predstoje i oko drugih zajedničkih interesa svih građana.

Predsednik Pokreta Besa Biljal Kasami izjavio je da su pregovori o ulasku te stranke propali jer Zaev nije bio spreman da potpiše dogovor o zajedničkom vladanju i da prihvati njihove principe.

On je istakao da Besa ostaje na svojim principima, a to su redefinisanje države, zajedničko vladanje i balasirana vlast, objasnivši da redefinisanje znači da Makedonija bude država svih građana, a ne pravljenje binacionale države.

Kasami je na novinarsko pitanje da li će glasati za novu vladu rekao: “Teško, s obzirom na imena ljudi koje je za ministarska mesta predložila DUI”.

Beta

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here