Заев вечерас објављује састав и програм нове владе

Поделите:

Мандатар за премијера Македоније и лидер Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев вечерас би требало да објави састав коалиционе владе коју ће СДСМ формирати са две албанске парламентарне партије – Демократском унијом за интеграције (ДУИ) и Алијансом за Албанце.
Преговори са Покретом Беса, трећом албанском партијом чланицом парламентарне већине о уласку у владу нису испели, али је та странка најавила да ће наставити да буде конструктиван фактор и да ће подржати сваку инцијатву нове владе која буде у интересу Албанаца и државе.

Коалициона влада Македоније, коју ће формирати Зоран Заев са две албанске странке, имаће 62 посланика у Собрању Македоније које има 120 места. Беса има пет посланика.

Централни одбор странке СДСМ, која је окосница нове владе, заказан је за вечерас у 19.00 часова, а Заев је најавио да ће након тога Собрању Македоније доставити састав и програм нове владе.

Лидер највеће албанске странке у владиној коалицији ДУИ Али Ахмети данас после подне поново се састао са мандатаром Заевом, а како је објављено, разговарано је о саставу владе и кадровским решењима које нуди ДУИ, али и што бржем доношењу реформских закона.

Ахмети је синоћ, након састанка врха странке на којем су одређена имена будућих министара, рекао да очекује да ће нова влада изгурати читав четворогодишњи мандат.
– Имамо четворогодишњи мандат и планирамо да га истерамо до краја. Ако се Беси не допада наш избор, могу да гласају против – рекао је Ахмети.

Подршку влади раније је дао лидер Алијасе за Албанце Зијадин Села.

У објашњењу зашто су пропали преговори са Бесом, странка Зорана Заева је навела да око одређених питања није постигнут договор, али није прецизирано око којих.

Истиче се да је током преговора постигнута сагласност да две партије деле опредељење за хитне реформе и за демократски и европски развој Македоније, као и да СДСМ оставља отворена врата са сарадњу око подршке реформама које предстоје и око других заједничких интереса свих грађана.

Председник Покрета Беса Биљал Касами изјавио је да су преговори о уласку те странке пропали јер Заев није био спреман да потпише договор о заједничком владању и да прихвати њихове принципе.

Он је истакао да Беса остаје на својим принципима, а то су редефинисање државе, заједничко владање и баласирана власт, објаснивши да редефинисање значи да Македонија буде држава свих грађана, а не прављење бинационале државе.

Касами је на новинарско питање да ли ће гласати за нову владу рекао: “Тешко, с обзиром на имена људи које је за министарска места предложила ДУИ”.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here