Загреб и Порфирије воле се јавно

Поделите:

Митрополит загребачко-љубљански o досадашњем искуству у Хрватској: Питамо се да ли смо сазрели да можемо сагледати све са позитивне стране или нас прошлост оптерећује

Загреб и Порфирије воле се јавно. Овај наслов књиге коју је написао митрополит загребачко-љубљански Порфирије Перић, световним именом Првослав, показује се готово сваког дана док се епископ Српске православне цркве шета улицама и одлази на омиљена места у граду у којем је већ четири године.

Стихови песме Арсена Дедића како се он и Загреб воле тајно, у случају митрополита чудесне биографије, препуне изненађења за високе црквене људе, могу само да се обрнуто ишчитају, јер љубав је очито обострана. И у време поновног лудила када се баца храна на политичара са најдужим стажом у хрватском парламенту и на угледног професора, митрополит има само добра искуства, људи га поздрављају, а стекао је и многе загребачке пријатеље.

Разговарали смо често о тим његовим загребачким данима и увек је, мирно и сталожено, како иначе говори, причао како воли да оде до неког трга, прошета се местима која воли, оде на концерт, прича са људима с којима се спријатељио.

Искрено, митрополита и писац ових редака сматра пријатељем, са којим се повремено чује, поприча, који се увек јави ако нешто треба, а то пријатељство се родило након првог сусрета како је дошао у Загреб. А ако питате митрополита да ли је љубав или “љубав” њега и Загреба обострана, одговориће: “Љубав нема наводнике. Кад их има није љубав. Одговор је једноставан. Љубави има и обострана је”.

– Исказивање поштовања према мени у Загребу, било где, на најразличитијим местима, често је. Без обзира на то што има и оних који другачије мисле и поступају. Али не мислим сада о њима, мислим на оне који добро поступају. Волим лепе примере из живота и добре људе – каже митрополит.

Спомене ли се његово име у кругу “правих” Загрепчана, па и оних који нису увек добронамерни према комшијама, увек и свако изразиће поштовање према митрополиту Порфирију. Хвале га, његову умереност, мудрост, а многи познати људи долазе да чују шта и како мисли.

– Често се питамо ми овде у Загребу да ли смо напокон сазрели да можемо сагледати све са неке позитивне стране или нас прошлост оптерећује. Мислим да сви морамо да се окренемо будућности, јер само тако је могуће да разговарамо, договарамо се…

Често Порфирије путује и Хрватском, обилази Банију, Лику и Славонију, дође до книнског краја, чује које све муке сналазе оно мало преосталих Срба у Хрватској. Није му лако то да слуша, али никада до сада није истицао само и једино оно што није добро.

– Требало би позвати све Србе да се врате, да се створе услови да живе у 21. веку, са струјом и водом. Морамо се трудити и да се односи између две државе поправе.

Порфирије је добар део младости проживео у Београду, прво као школарац, а касније и као студент археологије на Филозофском факултету. Становао је у Студентском граду на Новом Београду, а онда је уписао теологију, па је и ту стекао доживотне пријатеље. Сада, зна да отпутује у Београд, види се са њима, па се врати у “свој” Загреб:

– Знате, лепо сам примљен ту када сам дошао, као што сам био лепо примљен у Београду

Када се разговара са Порфиријем, честа реч коју користи је опрост.

– Често се питамо “ко сам ја?”, “одакле долазим?”, “куда идем?”, “где ми је порекло?”, “где се налази циљ и смисао живота?”. Како можеш рећи да волиш Бога, а не волиш оно што је створио и због чега је дошао на свет. Управо зато што нисмо савршени и наносимо невоље једни другима, сви смо криви за све јер се нисмо молили за божју милост. Треба да прихватимо сваког као свог ближњег и прихватамо један другог онаквим какви јесмо. Тако је недавно и Србима у Хрватској поручио, “не бојте се, будите то што јесте”.

Уз све, Порфирије добро разуме медије, зна што данас значе и какву снагу имају. Често су му у рукама и “Новости”, прати све што се пише у Србији и Хрватској. Човеку који говори грчки, енглески, немачки, а служи се руским, није тешко пратити и светску штампу. За рођендан нашег листа био је баш у Београду, а онда опет натраг у Загреб, који га воли и којег он воли.

Novosti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here