“Загреб мора да се извини Србима”

Поделите:

Невладина организација Иницијатива младих за људска права из Хрватске већ другу годину заредом уочи годишњице Олује, покреће пројекат “Исприка” којим тражи да се хрватска власт извини жртвама и њиховим породицама због ратних злочина и кршења људских права почињених током војно-полицијске акције августа 1995.

Неопходна суђења

Никола Пухарић, координатор Програма помирења у Иницијативи младих, казао је за Радио Слободна Европа да је циљ пројекта “Исприка” да се укаже хрватској Влади да је потребно да се извини жртвама и њиховим породицама због кршења људских права и ратних злочина за време и након “Олује”.

“То би био минимум солидарности након што је мало ратних злочина из тог раздобља истражено, још мање процесуирано, а тек једва нешто починитеља правоснажно осуђено. Наравно, то не би значило да онда не треба процесуирати злочине, него би то извињење требало у себи да укључи и неки залог за спремност на процесуирање свих кршења људских права”, каже Пухарић.

Пројекат је замишљен тако да сви заинтересовани могу да потпишу петицију, а прошле године сакупљено је укупно 320 потписа.

“Стидимо се не само због тога што су ови злочини почињени у наше име већ и зато што институције наше државе нису на ове злочине одговориле у складу с принципима правде, односно нису учиниле довољно да се задовољи правда за жртве”, стоји у пропратном тексту петиције која би, према најавама организатора, требало да се прошири на друштвене мреже, медије, али и билборде и плакате по Загребу, укључујући и места за огласе по трамвајима.

Саво Штрбац, директор Документационо-информативног центра Веритас, оцењује за “Вести” да је ова инцијатива први корак у нечему што је неминовност.

– Хрватска ће суштински морати да се извини Србима због свега што је учинила и током “Олује”, али и пре и после те акције. То извињење је нужно јер је упућено конститутивном хрватском народу, народу који је заправо омогућио хрватску државност и после Првог, али и после Другог светског рата. Нажалост, ја у овом тренутку не видим временски оквир када би до тог извињења могло да дође – оцењује Штрбац.

Према његовим речима, Иницијатива младих из Хрватске ни ове године неће сакупити много више од тек неколико стотина потписа.

– За тих годину дана положај Срба у Хрватској ни на који начин се није поправио. Управо супротно, само се додатно погоршао. Етнички мотивисани напади, и то они пријављени, удвостручили су се. Истовремено, не само што табла “За дом спремни” није уклоњена из Јасеновца, већ је широм Хрватске постављено на десетине са истом поруком, али медијски не боду очи. Све указује на то да се положај Срба у Хрватској погоршава, а да расте ревизионизам – истиче Штрбац.

Ђ. Баровић – Вести

veritas.org.rs

Поделите:

1 COMMENT

  1. Иницијатива младих – НАТО-провокатори.
    Шта има Хрватска да нам се извињава? Дужни су нам 1/3 Хрватске и хрватског кантона – што је отето српско и још 1/3 на име надокнаде за побијене и протеране. Намир у крви овога пута да не помињем.

    Кад то буде наше – можемо да разговарамо о извињењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here