Загреб: Убио човека јер је гледао партизанске филмове!

Поделите:

– Владо је страшно болестан и њему није мјесто у затвору већ у болници – казала је Динка Турудић, супруга Владе Турудића.
Нисам крив! – рекао је Владо Турудић (55), бивши челник А-ХСП-а, којем је на загребачком Жупанијском суду почело суђење због убојства Ђорђија Бурића (85).
Према оптужници, Турудић се терети да је 10. студенога 2016. с више хитаца из пиштоља убио Бурића у Бурићеву стану у Назоровој улици у Загребу, након чега је побјегао, а пиштољ бацио у ријеку Крапину. Пиштољ није нађен, а мотив убојства је наводно освета јер Бурић није запослио Турудићева сина. Када је ухићен, Турудић је истражитељима признао убојство и тада је казао: “Убио сам старог комуњару!”
На суд је доведен из Болнице за особе лишене слободе (БОЛС), у којој је већ неколико мјесеци, а међу свједоцима који су у четвртак саслушани били су Турудићева супруга, која је узела благодат несвједочења те Динко Бурић, један од синова убијеног. Други син убијеног Бурића супруг је Марије Пејчиновић Бурић, министрице вањских послова. Он је свједочио у истрази, а на расправи неће свједочити јер су се странке усугласиле да се његов исказ из истраге прочита. – Психички сам слаба и не могу свједочити. Жао ми је због тога. Госпођо судац, Владо је страшно болестан и њему није мјесто у затвору већ у болници – казала је Динка Турудић, супруга Владе Турудића. Након ње, на клупу за свједоке сјео је Бранко Бурић, син убијеног Ђорђија Бурића. Казао је да је Динку Турудић упознао прије десетак година. – Била је остала без посла и питала је моју супругу треба ли јој нетко помоћи око чишћења. Рекла је да је добила отказ и да јој је супруг незапослени бранитељ. Почела је радити код нас, а с временом и код мог оца у Назоровој. Она је била одговорна и педантна жена, а када је моја твртка расписала натјечај за складиштара, назвала ме и питала могу ли запослити њезина сина. Рекао сам јој да пошаље понуду за натјечај и да се јави, а она ми је тада, први пут, иако смо се знали годинама, рекла да њезин син Иван мало слабије чује – казао је свједок.
Додао је затим да је Иван Турудић на разговор за посао дошао с оцем Владом Турудићем, након чега су их послали у складиште да виде како се сналази. – Хтио сам му помоћи, а код мене нитко није добио отказ. Но рад у складишту је интерактиван и потребно је добро комуницирати. Иако је отац помагао Ивану, он се није сналазио, а касније тог дана назвао сам га те му казао да ми је жао – свједочио је Бранко Бурић. Додао је потом да Динка Турудић у понедјељак није дошла код њих у кућу, а на позиве Бурићеве супруге није одговарала. – У подне је послала ружан СМС, а мој пословни партнер, који такођер у својој твртки није запослио Ивана, од Турудића је добио мејл на крају којег је стајала пријетећа реченица: “Доћи ћеш и ти к…. на ред”. Моја обитељ од обитељи Турудић никада није примала пријетеће поруке, а прије убојства није било никаквих пријетњи. Ово је велика трагедија за моју обитељ, а за мог нећака, који је нашао свог дједа, то је траума – рекао је свједок. Свједочио је и Марко Ш., који је радио у складишту када је дошао Иван Турудић. – Нама су рекли да је дечко наглух, но он је био сасвим глух. Тата му је преводио, а он је читао с усана. Но то је подручје велико 400 метара, стално се мора комуницирати, па он није био за ту врсту посла – казао је свједок. Тужитеља је занимало је ли Владо Турудић том згодом спомињао оружје, на што је свједок одговорио: – Јест нешто око рата, али не сјећам се контекста. Но када му је предочено да је у истрази казао да је Турудић спомињао да посједује трофејно оружје из рата, но да не зна је ли спомињао пушке или пиштоље, свједок Марко Ш. рекао је да је било тако.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here