Загребачки Национал: Брнабић повезана са опасним мешањем јавних и приватних интереса

Поделите:

СРПСКА премијерка Ана Брнабић могла би бити умешана у аферу прожету избегавањем плаћања пореза, скривеним власништвом и опасним мешањем јавних и приватних интереса, пише хрватски лист Национал, позивајући се на документе до којих је дошла Европска истраживачка сарадња (EIC).

Национал наводи да документи показују да је Брнабић на свом бившем радном месту била упозната с неким комплексним офшор операцијама мреже енергетских развојних компанија међу којима је била Continental Wind Србија где је била директорка пре уласка у државну администрацију.

Брнабић је за Национал рекла да није била укључена нити имала икакве везе са законодавством које се тиче обновљивих извора енергије.

Национал наводи да је Continental Wind Србија део сложене корпоративне структуре, направљене за пореску оптимизацију, која би током 12 година од српског државног дистрибутера електричне енергија требало да добије 523 милиона евра на основу Правилника о државним подстицајима који је одобрен док је она била министарка.

Документи у поседу истраживачке мреже EIC, чији је Национал део, показују да су Брнабић и њени сарадници у Continental Wind Србија помагали у припајању још једне српске филијале матичне малтешке компаније која је добила бескаматни и неосигуран зајам од 200.000 евра, чиму су, како наводи Национал, прекршени закони о минималној каматној стопи на зајмове међу повезаним компанијама.

По доласку Ане Брнабић на чело Владе 2017, капитална инвестиција енергетске развојне комапније Continental Wind у Србији пројект ветропарка Чибук добила је дозволу за почетак градње, уз до 190 милиона евра зајмова Међународне финансијске корпорације (IFC) и Европске банке за обнову и развој (EBRD). Масдар, државна компанија Уједињених Арапских Емирата, такође значајно улаже у тај пројект, што не би било могуће без зајамчених будућих прихода од произведене електричне енергије, наводи Национал.

Национал наводи да је Continental Wind на америчком тлу има само компанију на папиру у пореском рају Делаверу иако је представљена као америчка компанија. Компанија и њен оснивач, бивши запосленик Гленкора и Трафигура Марк Крендал, амерички држављанин који живи у Београду, нагомилали су приходе од развоја и продаје пројеката обновљивих извора енергије користећи многе офшоре јурисдикције, додаје хрватски лист.

Ана Брнабић је за Национал казала да је приликом уласка у Владу Србије дала оставку у компанији Continental Wind Србија, СЕWЕА-и и на све остале функције, као и да није била укључена у писање и усвајање уредбе о државним подстицајима за обновљиве изворе енергије јер ј то време није била у влади већ је представљала једног инвеститора.

Истакла једа је задовољна и с пројектом ветроелектране Чибук и да су „сви порези плаћени Републици Србији и да су одувек настојали бити друштвено одговорна компанија, што потврђују и бројне донације и уговори с локалном заједницом те чињеница да се део профита компаније директно уплаћује у буџете локалних заједница“.

На питање о оф шор структури Continental Wind Partners Ана Брнабић је одговорила да није била укључена у стварање власничке структуре изван Србије и да нема никакву идеју како она изгледа.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су неосноване сумње изнете у хрватском Националу да би српска премијерка Ана Брнабић могла бити умешана у аферу избегавања плаћања пореза, скривеног власништва и мешања јавних и приватних интереса.

Вучић је новинарима у Прокупљу рекао да Ана Брнабић, којој иначе верује, нема никакве везе с фирмама које су избегавале плаћање пореза.

Он је навео да је фирма Continental Wind Србија, у којој је Брнабић била директорка пре него је именована за министра у Влади Србије, пословала у складу са свим законима у Србији и да није имала никакве везе са евентуалним пословањем власника те фирме у оф шор зонама.

 

 

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here