Загребу пречица до Тодорића – уговор Краљевине Србије

Поделите:

Расписана међународна потерница за бизнисменом. “Уговор о издавању криваца” потписан 1900. године.
Жупанијско државно тужилаштво у Загребу расписало је међународну потерницу за Ивицом Тодорићем.
Док се у Хрватској спекулише о томе да се Тодорић налази у једној од три лондонске виле Мирослава Мишковића, већ ових дана почеће компликована процедура за његово изручење Хрватској. Наравно, постоји могућност да се ускоро Тодорић и сам појави у Загребу, после чега би одмах био упућен у истражни затвор на месец дана.

Пре неколико дана Тодорић је ангажовао адвоката Мајкла О’Кејна, једног од најпознатијих светских стручњака за изручења. Из Тодорићевих кругова већ се сада може наслутити да ће се позивати да је у његовом случају реч о политичкој и економској позадини, што ће одмах закочити сам процес.

– Тодорић аргументима да се против њега води политичка хајка процес може само да одуговлачи – тврди бивши хрватски државни тужилац Крунослав Олујић. Остаје, међутим, могућност да затражи и политички азил.

Чини се да је најефикаснији начин да Хрватска од Британије “добије” Ивицу Тодорићу – захтев на основу Закона о међународној правној помоћи у казненим стварима. У њему би Загреб неизоставно морао да се позове на билатерални уговор који је још Краљевина Србија потисала са Краљевином Великом Британијом и Ирском о узајамном издавању криваца.

Уговор је потписан у децембру 1900, ратификован је у јануару 1901, и почео је да се примењује у августу те године. Ово је, за “Новости”, потврдио познати загребачки адвокат Вељко Миљевић, уз објашњење да је нереално очекивати да Лондон прихвати европски налог за хапшење после “брегзита” и почетка разилажења са ЕУ.
Овај билатерални уговор ушао је у правну тековину Краљевине СХС 1918. године, а затим поново и у правну тековину Краљевине Југославије, као и послератне Југославије – наводи Миљевић. – Њега су преузеле не само Хрватска и Србија, већ и остале државе бивше Југославије, када се ова распала, као потписнице Међународне мултилатералне конвенције УН.

Како сам Миљевић каже, многима у Хрватској смета када наведе да је Загреб преузео уговор који је потписала Краљевина Србија, али са правне тачке то је кристално чист и неопходан потез.

У хрватском правном систему овај уговор је и данас актуелан

СПОРАЗУМ И СА РУСИМА

Тодорић може да оде и у неку земљу с којом Хрватска нема споразум о изручењу, и тада би био релативно сигуран. Међутим, таквих је земаља мало, и било би му веома компликовано да настави живот и виђа се с породицом.

Пре неколико дана Хрватска је потисала и са Руском Федерацијом споразум о изручењу, па ни Москва не долази у обзир као ново одредиште за Тодорића.

Када би Ивица Тодорић имао двојно држављанство све би било много лакше за њега, али се у овом часу чини да га нема.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here