Zaharova: Gužva oko Solsberija — nezamisliva sramota

Podelite:

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je „britansku gužvu“ zbog trovanja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju nezamislivom sramotom.

„Prošle nedelje u medijima na engleskom jeziku citiran je predsednik Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Ahmed Uzjumdžu, koji je izjavio da je na Skripaljevima upotrebljeno 50 do 100 grama ’Novičoka‘. Prema oceni eksperata, ova količina hemijskog otrova dovoljna je da se otruju stanovnici svih okolnih četvrti, a kamoli dve osobe“, napisala je Zaharova na svom nalogu na Fejsbuku.

Ona je istakla da je ranije saopšteno da su eksperti OZHO izvršili analizu lokalnih uzoraka, koja je pokazala da je otkrivena hemikalija veoma otporna na vremenske uslove. Zaharova je dodala da on „nije mogao tako lako i brzo da ispari“.

Kasnije je OZHO objavio saopštenje za štampu u kom stoji da organizacija ne može da ustanovi količinu supstance kojom je otrovan bivši pukovnik Skripalj, dodala je Zaharova.

„Sekretarijat je tako odbacio izjave svog rukovodioca. Imam pitanje: ko je onda govorio istinu? Generalni direktor OZHO ili sekretarijat OZHO? Kakva je nezamisliva sramota sva ova britanska gužva oko Solsberija“, zaključila je Zaharova.

U britanskom gradu Solsberiju 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A234 umešana Rusija.

Sputnjik

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here