Захарова: Гужва око Солсберија — незамислива срамота

Поделите:

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова назвала је „британску гужву“ због тровања бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у Солсберију незамисливом срамотом.

„Прошле недеље у медијима на енглеском језику цитиран је председник Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) Ахмед Узјумџу, који је изјавио да је на Скрипаљевима употребљено 50 до 100 грама ’Новичока‘. Према оцени експерата, ова количина хемијског отрова довољна је да се отрују становници свих околних четврти, а камоли две особе“, написала је Захарова на свом налогу на Фејсбуку.

Она је истакла да је раније саопштено да су експерти ОЗХО извршили анализу локалних узорака, која је показала да је откривена хемикалија веома отпорна на временске услове. Захарова је додала да он „није могао тако лако и брзо да испари“.

Касније је ОЗХО објавио саопштење за штампу у ком стоји да организација не може да установи количину супстанце којом је отрован бивши пуковник Скрипаљ, додала је Захарова.

„Секретаријат је тако одбацио изјаве свог руководиоца. Имам питање: ко је онда говорио истину? Генерални директор ОЗХО или секретаријат ОЗХО? Каква је незамислива срамота сва ова британска гужва око Солсберија“, закључила је Захарова.

У британском граду Солсберију 4. марта су отровани бивши пуковник Главне оперативне управе Русије (ГРУ) Сергеј Скрипаљ, који је радио за британске обавештајне службе, и његова ћерка Јулија. Британска страна тврди да је у тровање Скрипаљевих супстанцом А234 умешана Русија.

Спутњик

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here