ЗАХВАЉУЈУЋИ ЊЕМУ СРПСKО ПОДЗЕМЉЕ ЈЕ ПОKОРИЛО НЕМАЧKУ: Због чега је убијен ТАПИ?

Поделите:

Божидар Спасић, некадашњи оперативац ДБ и публициста Марко Лопушина открили су мање познате детаље о једном од најкотраверзнијих људи из деведесетих година у Србији – Драгану Малешевићу Тапију.

“Тапи је морао да се гура кроз криминално подземље. Почео је са пословима који нису били занимљиви тадашњем српском подземљу… Он је био јако талентован. Ми смо за њега чули као за једног сјајног фалсификатора. Ако си у то време хтео да имаш пасош, док се ми нисмо умешали да ми дајемо, ишао си код Тапија. Пола београдског подземља је деловало у Немачкој са пасошима које је он правио. То су били бољи пасоши него они које смо ми у ДБ правили”, рекао је Спасић.

Према његовим речима Тапи је делио пасоше, возачке дозволе, дипломе… И наравно све је то имало своју цену.

Говорећи о томе да се прича како су чланови српског подземља имали легитимације ДБ, Спасић лаже да то није тачно.

“Ма какве службене легитимације … Нико им то није делио… И ми смо их једва добијали. Једини који је од свог криминалног подземља имао на нечему печат Службе безбедности је био Аркан. Он је имао тај печат у здравственој књижици. Добио је са Наталијом децу… Био је у то време социјала јер није радио напољу… И онда је његов тата дошао код Доланца и молио да му се овери здравствена књижица”, испричао је Спасић.

Испричао је и једну анегдоту:

“Аркан је стао једном на место где се на аеродрому председник републике паркира.

– Не можеш ту, рече му полицајац.

А он извади књижицу и каже: Служба Државне безбедности.

– Али то је здравствена књижица.

– Да, али види печат.

Лопушина каже да породица Драгана Малешевића Тапија демантује све приче о његовом радњу у подземљу и његовој сарадњи са полицијом.

О томе како је дошло до тога да он од некога ко је имао пријатеље на власти буде неко коме стављају кесу на главу у полициској станици, Лопушина каже:

“Тапи је покушао да се домогне политике. Удружио се са Kоштуницом против Ђинђића. Он је створио многе Ђинђићеве сараднике. Помагао их је и финансијски. Он је веровао да ће уз Вуксановића бити у врху власти. Такав план је правио са Kоштуницом. Али то је све било у причама. Њега доживљавам као спрксог Салвадора Далија. Он је имао сјајан маркетинг. Причао је о реинкарнацији, о пет својих живота. Био је темплар, масон, чаробњак, мађионичар… Он је продао милион својих слика тј копија својих оригинала. Он је направио само 100 оригинала.

Он је и кућу на Бановом брду саградио тако што је предузимачима плаћао својим сликама а не новцем”, каже Лопушина.

Божа Спасић је испричао да је први возио у граду шевролет који је купио од Аркана.

“То је ауто од 50 метара. Први пут сам код њега видео ДВД. Први ДВД у Србији је је имао Тапи. Такође први који је јавио служби да је убијен Љуба Земунац у Франкфурту је био Тапи. А он је у том тренутку био у Београду”, рекао је Спасић.

Подсећања ради глумац Горан Султановић је испричао како је од Тапија добио возачку дозволу.

“Прва кола која сам купио је био фића, као и сви из те генерације. Пошто сам далтониста милицајци се питали како да ми дају дозволу кад не разликујем боје. Ја им реко – Исто ми је да ли сам згазио часну сестру или милицајца. А свуда у свету је црвено горе, зелено доле а жуто у средини. Тако да сам ту имао проблем, мада сам возио једно 7 година без дозволе. Драган Малешевић Тапи ми је нацртао дозволу али ми није рекао да и то мора да се продужава, па су ме онда уватили”, испричао је Султановић у емисији Балканском улицом.

Такође, својевремено је Спасић открио да је Драган Малешевић Тапи градио своју каријеру прво у Француској.

“Можете замислити да је он као неко ко је имао 18 година, ил тако нешто, почео да фалсификује возне карте Београд-Париз. Ви сте код њега могли да за 10 марака купите ту карту која је иначе коштала 300 марака. Он је на томе изградио неки свој имиџ”, рекао је тада он.

Истиче да је Тапи био веома привржен служби и да је долазио у контакт са Службом захваљујући Гишки.

“За операцију “Дунав” Гишка је тражио да Тапи буде “чистач”. И стварно ако ћемо говорити о школском примеру како је очистио трагове то је за Немце и дан данас енигма. И тада на суђењима нико није споменуо ко је убио Стјепана Ђурековића јер су трагови били потпуно уништени”, испричао је Спасић.

Kако каже Тапи је умео да се хвали како ће оборити режим.

“Умео је касније да са собом води неког Јову који је као умео да предвиђа. Једно вече је успаничено дошао на састанак са мном. И тад ми је рекао како је Јова видео да неко у једној згради у Љубљани седи и планира распад Југославије”, рекао је Спасић.

Kурир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here