Жак Огар, бивши вођа француских специјалаца: “Париз био нем на ИНФОРМАЦИЈЕ француских ОБАВЕШТАЈАЦА о ВИРУСУ још у ДЕЦЕМБРУ”

Поделите:

Супруга и ја смо прошли тешке три недеље, нисам био сигуран да ћемо преживети. Добио сам рецепт за хлорокин, али у апотекама нису смели да ми га продају

САДА сам релативно добро. Чудно је што још није све готово. И даље, с времена на време, осећам мање сметње. Моја супруга више од мене. Имам дисајне проблеме и друге симптоме који су мање јаки, али су и даље ту. Смењују се успони и падови. Гадан је овај вирус.

Тим речима, ексклузивно, за “Новости”, у првом разговору после прележане короне, описује своје стање Жак Огар, некадашњи вођа француских специјалаца који су први ушли на Косово и Метохију после бомбардовања наше земље 1999.

– Средином марта смо осетили прве симптоме. Прошли смо три веома тешке недеље. Први дани априла су били заиста компликовани. Имали смо високу температуру, велики замор, болове у грудима, ребрима, леђима, врату, глави… Нисмо осећали укус хране. Изгубио сам десет килограма. Чак је и пити воду био напор. У једном тренутку моја супруга и ја смо се запитали хоћемо ли преживети. Сада смо далеко боље, чак помало, с маскама, изађемо и из стана, да се прошетамо, или у набавку. Али, то још није наше право стање – каже Огар.

о Је ли теже било борити се против сепаратиста на Косову или против вируса корона?

– Све је пре свега питање организације, стратегије и логистике. Дефинишете стратегију, одредите средства која су вам потребна и начин како ћете их спровести. У Француској ништа од тога није функционисало кад је избила епидемија. До почетка априла су говорили да маске ничему не служе! На Косову је била друга ствар. Био сам оперативан. Кад ме је опхрвала корона, изгубио сам физичку снагу. То ми се никада пре није догодило. Важан је и морал. Ако га имате, имате и снагу да мислите. У правом рату је другачије. На Косову сам увек имао потпуне физичке и интелектуалне способности.

о Шта мислите о пореклу овог вируса?

– Можда грешим, али, на основу информација које сам могао да добијем, мислим да су вршена истраживања и да је вирус изашао из лабораторије, случајно. Не мислим да је постојала намера. Не верујем у америчку пропаганду да је Кина имала намеру да зарази цео свет, почевши од њих самих. Кинези у почетку нису рекли целу истину, али све обавештајне и дипломатске службе су знале шта се догађа. Француски обавештајци су још у децембру информисали Париз, али нико на то није обраћао пажњу. Људска грешка се догађа, али је требало реаговати одмах.

о Не верујете у теорију завере?

– Не мислим да је ово било планирано. Али, евидентна последица епидемије ће бити повратак хладног рата, овога пута између САД и Кине. Већ је ту. Американци ће га изазвати, на основу оптужби које у последње време неоправдано износе према Кини. Можда је то и изговор, јер иде у корист Трампу, у предизборном периоду. Омогућује му да прикрије неке проблеме. У исто време, искрен је кад каже да је обновио америчку привреду и да је овај вирус уништио његов петогодишњи рад.

о Верујете ли да је могућ биотерористички напад у свету за неколико година, као што неки предвиђају?

– Захваљујући нуклеарном одвраћању, никада нисам веровао у нуклеарни рат. Зато ни данас не верујем у рат између САД и Кине, иако су размењене тешке речи. Не верујем да ће то измаћи контроли, јер није ни у чијем интересу.

о А могу ли терористи да нас овако изненаде?

– Тероризам неће тек тако нестати. Увек има људи који га користе за остварење својих циљева. Постојао је и, нажалост, постојаће. Али ни овде не верујем у могућност биолошког рата. Тероризам је оружје сиромашних.

о Хоћемо ли ускоро да се ослободимо короне?

– Стање се побољшава, вирус слаби и уверен сам да ће, што се Француске тиче, ускоро нестати. То не значи да не може поново да се појави, као што се грип јавља сваке зиме. Али, мислим да ћемо у јулу поново пронаћи нормалан живот.

о Је ли било потребно зауставити читав свет због короне?

– Карантин је средство из средњег века, када су владале куга и колера. Сада је уведен зато што ништа нисмо припремили, предвидели и што нас је преплавио ефекат мондијализма. Прибегло се изолацији јер није постојало ништа друго. Било је то мање зло. Уништили смо овако привреду, не знам како ће се свет уздићи из свега овога. Чудно је то да тако развијена планета није у стању да се избори с вирусом. САД и Кина су велике силе, економске и војне, а нису успеле да га контролишу. Успећемо, на крају, али уз велику цену.

о Професор Раулт каже да лека има?

– Добио сам рецепт од лекара за хлорокин, али у апотекама су ми рекли да немају право да га продају! У Паризу, где је хлорокин био забрањен, било је у просеку пет пута више мртвих него у Марсељу, где га је примењивао професор Раулт. Многи моји пријатељи лекари ми кажу да је Раулт у праву. Узимао сам хлорокин годинама док сам био на служби у Африци, и нисам умро. Сад нам говоре да изазива опасност.

о Због чега?

– Не желе да овај лек буде третман против вируса корона, јер није скуп. Таблета не кошта ни цео један евро. Вакцина коју нам припремају велике лабораторије коштаће 600 или 700 евра. То све објашњава. Власти су овде потпуно у конфликту интереса са фармацеутском индустријом. Бивша министарка здравља Ањес Бизен и њен муж су били акционари лабораторије у Вухану. Проблем је полудели капитализам. Све је у новцу, пословима по сваку цену, а здравље људи је у другом плану. Револтиран сам таквим друштвом.

о У Француској је корона однела много живота…

– Када сам осетио прве симптоме, одмах сам хтео да се тестирам и узмем маску, али није било ни једног ни другог. Када је болест узела маха, рекли су нам да зовемо Хитну помоћ. Грешка француских власти је што нису успоставиле праву стратегију, анализирале опасност, тестирале становништво, обезбедиле маске. Многи то у Француској мисле. Поднето је више од 600 тужби против председника Макрона, премијера Едуара Филипа, бившег и садашњег министра здравља Ањес Бизен и Оливијеа Верана. Тренутно су заштићени имунитетом, али верујем да ће одговарати пред судом када више не буду на функцијама.

о Ипак, нису одговорни за све, здравствени систем се урушава већ годинама?

– Тачно је. Али, били су опоменути још у децембру. А до последњег тренутка, недељу дана пред увођење карантина, Макрон је ишао у позориште без маске и говорио да је све у реду и да нема ризика, као да је реч о малом грипу. Нису говорили истину. Невероватно је како овако развијена земља није у стању да најелементарније заштити сопствено становиштво. Чекали су три месеца да започну мере.

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here