Закерберг коначно дипломирао

Поделите:

Титула почасног доктора Харварда додељена оснивачу „Фејсбука” и петом најбогатијем човеку који је пре 12 година напустио студије на том универзитету

Једна (битна) ствар у биографији Марка Закерберга од јуче се променила. Оснивач најпопуларније друштвене мреже више није у друштву милијардера без факултетске дипломе. После 12 година, у току којих је стекао титулу петог најбогатијег човека на планети, он се вратио на Универзитет Харвард, где је студентима одржао говор и где му је додељена диплома почасног доктора.

„Ако завршим овај говор, то ће бити први пут да сам нешто завршио на Харварду”, нашалио се на почетку обраћања бивши студент информатике. Затим је поручио дипломцима да удахну нови смисао свету.

„Нешто није у реду са нашим системом кад ја могу да одем одавде и да за десет година направим милијарде док други студенти не могу да отплате кредит, а камоли да започну бизнис”, казао је новопроглашени доктор за којег се већ нагађа да би могао да се кандидује за председника САД. Присећајући се студентских дана, рекао је да је најбољи тренутак био сусрет са садашњом супругом Присилом, са којом је 2015. добио ћерку Максиму.

Закерберг је са још четворицом колега у студентској соби покренуо „Фејсбук”, најпре као интерну мрежу за повезивање харвардске академске заједнице. Данас је то четврти најцењенији бренд на свету и мрежа са близу две милијарде корисничких налога, што је оснивачу донело богатство од 64,2 милијарде долара, према Блумберговом индексу милијардера.

Почасни докторат стигао је у Закербергове руке брже него што је на њега чекао други познати милијардер из технолошког света – оснивач „Мајкрософта” Бил Гејтс, који је Харвард напустио 1975. а почасно звање добио тек 2007. године.

Оснивањем „Фејсбука” бави се и филм редитеља Дејвида Финчера из 2010. „Друштвена мрежа”, награђен са три Оскара. Међутим, Закерберг није био задовољан начином на који је представљен у том остварењу и тврдио је да филм обилује неистинама.

Међу десеторо добитника почасног звања Харварда нашли су се и глумица Џуди Денч и композитор Џон Вилијамс, аутор музике за низ популарних серија и филмова попут „Харија Потера”, „Ухвати ме ако можеш”, „Мемоари једне гејше”, „Терминал”.

Политика

Поделите:

1 коментар

 1. “Нешто није у реду са нашим системом кад ја могу да одем одавде и да за десет година направим милијарде док други студенти не могу да отплате кредит, а камоли да започну бизнис”

  па наравно да није у реду 🙂
  али за ту мудрост ниси заслужио титулу.

  – није у реду ни што си је данас добио
  – није у реду да украдеш идеју колегама са факса – и платиш казницу за то.
  – није у реду да твој посао буде потпомогнут државним и парадржавним институцијама које су гладне информација о корисницима
  – није у реду да се не зна где те информације завршавају, шта се с њима ради, и да се никада не бришу-упркос захтевима (све већег броја) разочараних корисника

  то су само неке ствари које нису у реду “у систему у коме људи као ти” нису изведени на суд. суд часни и праведни.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here