Замислите Цеци плаћају 200 000 евра да одржи концерт и још ће наплаћивати карте!

Поделите:

Можете само да замислите да неки град или организација плаћа Цецу да дође да одржи концерт и да она још приде наплаћује улазнице за концерт, јер када би се ово десило у Србији сви медији би о томе трубили годину дана а Цеца би била стављена на стуб медијског срама за сва времена. 

Ипак овако нешто се код нас у Србији дешава већ 17 година уназад.

Заправо ради о ЕГЗИТ музичком фестивалу, који редовно годишње од разних донатора у Србији добије на поклон готово милион евра (1 000 000 евра) а потом папрено наплаћује карте тих неколико дана трајања музичког фестивала на Петроварадинској тврђави, и тако седамнаест година уназад. Дакле, 17 година уназад удружења која се баве организацијом Егзита, држава финансира са стотинама милиона динара.

Према подацима  Министарства финансија, највише новца је до 2012. године држава уплаћивала на рачун Удружења „Егзит”, али исте те године када је ово удружење добило „скромних” 2,5 милиона динара, Фондацији „The State of Exit” уплаћено је око 98,6 милиона динара. Уплате су стизале од Министарства културе и информисања (10 милиона динара), Министарства економије (10 милиона динара), покрајинске владе и Скупштине града Новог Сада (78,6 милиона динара). Годину дана касније (2013. године), Фондација „Егзит” скупила је мало више од 200 милиона динара, а највеће уплате су стизале од Министарства културе Србије, АП Војводинe и Скупштине града Новог Сада. Општина Инђија је у току 2007. и 2008. године на рачун „The State of Exit” д. о. о., које се бави маркетиншком делатношћу, улатила око 11 милиона динара.

Једна карта кошта од четири до десет хиљада динара, а „Егзит” посети око 200.000 људи. Истина је да огранизатори плаћају огромне хонораре звездама које наступају на Егзиту, међутим последњих година на Егзит све мање долазе познате и скупе музичке звезде.

Питање је зашто уопште држава треба и докле мисли да финансира један комерцијални музички фестивал?

 

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here