Жандарми на суђењу Давидовићу се “не сећају детаља”

Поделите:

У Новом Саду је настављено суђење неформалном вођи забрањеног “Националног строја” Горану Давидовићу, званом Фирер. Жандарми који су обезбеђивали “Антифашистичку шетњу” у Новом Саду 2007. су на суђењу истакли да се не сећају детаља с тог скупа, па ни да ли су тада видели Давидовића.

Суђење је настављено у Вишем суду у Новом Саду, а четворица жандама су посведочили да су прве каменице полетеле из правца колоне у којој су били учесници антифашистичке шетње, након што је кренуло вербално вређање, преноси Б92.

Давидовићу се суди у одсуству, а верује се да се он тренутно налази у Итаљии.

Другооптужени у истом поступку, за изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости је Шапчанин Недељко Пешић.

Давидовић и Пешић се терете да су нацистички салутирали у правцу учесника антифашистичког скупа, те да су тиме испровоцирали физички и вербални сукоб током одржавања “Антифашистичке шетње” у октобру 2007. када је повређено десет особа.

Процес против њих двојице траје десет година, а Тужилаштво је одустало од даљег гоњења шесторице припадника забрањеног “Националног строја” у истом поступку због начела “не бис ин идем”, по коме се не може судити два пута за исто дело.

Суђење Давидовићу и Пешићу наставиће се 30. маја, када ће се саслушати преостали припадници Жандармерије који су 7. октобра 2007. обезбеђивали скуп, а за тада је предвиђено и емитовање полицијског снимка инцидента у Дому војске.

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here